Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega. Foto: Gurbe van der Woude

Belgische korfballers genieten in Jubbega

Sport

JUBBEGA Internationaal bezoek bij korfbalvereniging Wordt Kwiek. Een groep van zestig Belgen van Appels Korfbalclub streek voor de tweede keer in Jubbega neer. En het derde bezoek staat al gepland. “Volgend jaar komen we weer.”

Appels Korfbalclub is afkomstig uit Appels, een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, deelgemeente van Dendermonde en gelegen in de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen. Appels was in 2019 voor de eerste keer te gast in Friesland. De kennismaking beviel zo goed, dat de korfbalvereniging de provincie opnieuw wilde bezoeken. 

Het duurde echter vijf jaar voor het Belgische gezelschap terugkeerde. Dat had te maken met corona, maar ook met een te vieren jubileumjaar. Appels Korfbalclub werd in 1970 opgericht als 43e lid van de Koninklijke Belgische Korfbalbond. De Belgische afvaardiging bestond dit keer uit een fiks aantal jeugdspelers, met teams van U13 tot en met U19. De jonge korfballers verbleven in Gorredijk, waar Manege Dekema de uitvalsbasis was voor een druk activiteitenprogramma.

Voor de trainingen en wedstrijden mochten de Belgische gasten gratis gebruikmaken van de faciliteiten van korfbalvereniging Wordt Kwiek. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. “Als we nog velden, korven en kleedgelegenheid hadden moeten huren, was het kamp veel duurder geworden. Iedereen die mee is betaalt 300 euro uit eigen zak, dat is al een flink bedrag”, vertelt jeugdcoördinator Rudy Van Den Broeck.

 De Belgen, die van ‘het Paasverlof’ gebruikmaakten om naar Friesland af te kunnen reizen, kwamen vorige week maandag aan en vertrokken zaterdag weer. Er werd iedere ochtend getraind op de accommodatie van Wordt Kwiek. Hier werden ook meerdere wedstrijden gespeeld en clinics gevolgd van Leon Simons, de voormalige Nederlandse topkorfballer en huidige coach van het Nederlands korfbalteam onder 19.


Teambuilding en beleving

Doel van het korfbalkamp is volgens Van Den Broeck: “Eerst en vooral om te groeien. Door wedstrijden te spelen tegen betere tegenstanders gaat het niveau van onze jonge spelers omhoog. Verder gaat het om teambuilding en beleving. Onze spelers leren elkaar in een vreemde omgeving en onder andere omstandigheden beter kennen. Dat is goed voor het groepsproces.”

 Marijke Dierick, de echtgenote van Van Den Broeck en net als haar man lid van het bestuursorgaan van Appels, weet uit ervaring welk effect een korfbalkamp op de jonge sporters heeft. “Iedereen geniet en vindt het geweldig om met elkaar op pad te zijn. Je ziet bij iedereen het enthousiasme. Aan het eind van de week is de groepsdynamiek totaal veranderd, dat werkt door in het samen presteren.”

Op de dag van aankomst stond een typisch Belgisch gebruik op het programma, een ruiltocht. De jonge korfballers gingen in Gorredijk met kippeneieren langs de deuren en moesten proberen deze te ruilen tegen artikelen of goederen. Sommige Gordyksters keken vreemd op, maar geruild werd er wel. “Ze kwamen terug met allerlei zaken: van rolschaatsen, fruit tot strooien hoedjes”, vertelt Dierick. 

Appels is een van de oudste korfbalverenigingen van België. De vereniging kwam in de jaren tachtig uit in de Ereklasse, destijds het hoogste Belgische niveau. Doel van Appels is de komende jaren sportief te klimmen. Van Den Broeck : “We hoeven niet naar de top. De tweede klasse is prima. Daarvoor moeten we onze talenten zien te behouden; als dat lukt ziet de toekomst er rooskleurig uit.” 

Korfbalkoppel

Van Den Broeck en Dierick, beiden 71 jaar, zijn een korfbalkoppel. “Wij leerden elkaar 51 jaar geleden bij Appels kennen en zijn nog altijd bij elkaar”, vertelt Dierick met een grote glimlach. Het gemengde karakter is volgens haar man de grote kracht van de korfbalsport. “Broers en zussen, mama’s en papa’s, ze kunnen allemaal samen spelen. Korfbal is een familiesport.” 

Dierick speelt nog bij de veteranen. Van Den Broeck is vanwege fysieke klachten niet meer actief, maar nog dol op de sport. “Als de korfbalmicrobe u eenmaal te pakken heeft, laat het u niet meer los.” Hij geniet van de omgang met jongeren, ondanks dat de begeleiding soms intens is. “Ge moet een beetje psycholoog zijn, hier wat zalven, daar wat lijmen.”

Elkaar steunen

De korfballers van Appels keerden zaterdag, na een intensieve week, terug naar huis. Zondag stonden meteen de eerste veldwedstrijden van het seizoen op het programma. De vermoeidheid had zijn invloed op de prestaties. “Alleen U13 liep er fris en monter bij en wist te winnen. Maar desondanks kijken we terug op een prachtige week”, liet Dierick maandag vanuit België weten. 

Wordt Kwiek werkte graag mee aan het bezoek van Appels, vertelt bestuurslid Hains Mulder. Het verenigingsleven staat onder druk volgens Mulder; elkaar steunen is daarom belangrijk, vindt hij. Meerdere vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om van het kamp een succes te maken. Zo leverde Wordt Kwiek vier scheidsrechters. “Dy binne yn oplieding, foar harren wie it in moaie learûnderfining.”

Appels Korfbalclub wil Friesland in 2025 opnieuw bezoeken. Omdat Manege Dekema de deuren sluit, moet de vereniging elders onderdak zoeken. “Als er mensen zijn die geschikte locaties weten, of suggesties hebben die ons kunnen helpen, houden we ons aanbevolen”, besluit Dierick. Tips kunnen per mail naar jeugd@korfbalclubappels.be.

Meer SA!

Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 1 uur geleden
Routinier Bart Jonkers van Blue Boys.
Sa! Sport: Bart Jonkers (Blue Boys) kondigt afscheid aan Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 18 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 19 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 19 uur geleden