Op de foto zeven van de twaalf leden van het organiserende team van de Oliebollenloop.
Op de foto zeven van de twaalf leden van het organiserende team van de Oliebollenloop. Foto: Sietse de Boer

Oliebollenloop blijft bij lopers in trek

Sport

GORREDIJK Er was bij de organisatie van de Oliebollenloop even twijfel. Zou er na twee jaar gedwongen afwezigheid wel weer voldoende belangstelling zijn voor dit evenement op oudejaarsdag. Ongegronde twijfel, zo bleek. Er hebben zich inmiddels al meer dan duizend lopers aangemeld. Dus kunnen de vrijwilligers weer volop aan de bak.

Zonder inzet van zo’n honderd vrijwilligers is het niet mogelijk om de Oliebollenloop te organiseren. De organisatie van de vijftiende editie van de Van der Veen & Kromhout Oliebollenloop, zoals de loop nu officieel heet, is blij dat ook dat gelukt is.

De Oliebollenloop is de sportieve afsluiting op de laatste dag van het jaar. De plek om met loopmaatjes, familie, vrienden en collega’s de laatste meters van het jaar te maken en om na afloop nog even gezellig na te kletsen. Het is een recreatieve loop gebleven, waarbij sportief bezig zijn en plezier vooropstaat. Toch trok de loop steeds vaker de aandacht van echt snelle wedstrijdlopers. 

Was bij de eerste edities een tijd van rond de veertig minuten snel voor de tien kilometer, inmiddels zijn er al vijftig lopers die sneller waren. Het parcoursrecord voor de tien kilometer staat op 30 minuten en 34 seconden. Een absolute toptijd, destijds gelopen door Fabian ten Kate. De snelle lopers komen naar Gorredijk vanwege het snelle parcours, de gezelligheid, de goede organisatie en bereikbaarheid. 

Ook al zijn er geen grote prijzen te verdienen. Net als in de voorgaande veertien edities kiezen de deelnemers ook nu tussen de tien kilometer en de vier mijl (6.437 meter). De kleine lus met keerpunt op De Leijen, nodig om de afstanden te bereiken, is vervangen door een extra rondje door De Doppen. De lopers vinden zo’n keerpunt niet prettig.

Hoe het begon

Roelof de Roos en Wietske Beenen begonnen in 2006 met enkele collega’s, klanten en vrienden op oudejaarsdag met de eerste oliebollenloop. Wietske: “Mijn schoonvader liep altijd op oudejaarsdag en hij kwam met het idee om een loop te gaan organiseren.” Het begon met vijf kilometer en na twee jaar versterkte Wietze Jonker de organisatie en ontstond het huidige concept met twee afstanden. 

Roelof: “Eerst dachten we aan vijf kilometer, maar Groningen had ook een druk bezochte vier mijl en dat klonk goed; het trekt toch net even meer de aandacht. Het is ook een fijne afstand en we hadden daar een mooi rondje voor.” Bij de eerste edities waren er nog maar weinig lopers en werden de tijden met de stopwatch gemeten. Toen kon niemand bedenken dat dit zou uitgroeien tot een bekende loop met bijna vijftienhonderd deelnemers; van pure recreanten tot erg snelle wedstrijdlopers.

Organisatie

Na de zomer kwamen de twaalf leden van de organisatie na een gedwongen pauze van twee jaar weer bij elkaar. Na een onwennig begin, liep het al snel weer gesmeerd. Alle bekende organisatorische punten werden tegen het licht gehouden zoals sponsoren, vrijwilligers, vergunningen en natuurlijk de bekende shirts. De gemeente Opsterland werkt goed mee en de organisatie is blij dat de Nijewei afgesloten wordt. Het contact met de hoofdsponsors bleef intact en zij geven ook dit jaar weer hun steun. 

Elk jaar is er voor de vroege inschrijvers het bekende Oliebollenloop-Craftshirt, steeds in het zwart met elk jaar een andere tekst. Het idee om dit jaar een regenboogshirt te maken stuitte op te hoge kosten. De organisatoren spreken elkaar aan met ‘Oliebol’ en dit jaar staat er op het shirt: ‘Hé Oliebol, kijk niet achterom’. Het leuke is dat deze bekende zwarte shirtjes van de Oliebollenloop inmiddels een begrip beginnen te worden in het hele land. Bij bijna elk groot hardloopevenement zie je wel mensen met dit shirtje meelopen. Een grote pluim voor de organisatie.

oliebollenloop.nl

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 1 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 23 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 23 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33