Afbeelding
535FF76C-C9F0-4AD5-863A-BF22E4EB187B

Femke Kok wil nog niet kiezen tussen sprint en allround

Sport
Femke Kok rijdt ook dit seizoen weer mooie prestaties bij elkaar op de schaats. Het regent persoonlijke records en baanrecords. Hoogtepunt van het seizoen voor het talent uit Nij Beets was haar gouden medaille tijdens het NK sprint in het eigen vertrouwde Thialf.
Nij Beets “Het gaat dit seizoen echt heel goed. Sommige persoonlijke records die ik heb gereden, had ik echt niet verwacht. Inmiddels heb ik de tijden op alle afstanden aangescherpt en dat is natuurlijk heerlijk.” Het persoonlijke rijtje van Femke ziet er inmiddels als volgt uit: 500 meter 39.03; 1.000 meter 1.18.08; 1.500 meter 2.00.8; 3.000 meter 4.24.
Daarnaast werd ze met overmacht Nederlands kampioen op de sprint bij de meisjes B-junioren. In Heerenveen reed ze de concurrentie volledig naar huis en won ze zowel de beide 500 meters als de twee 1.000 meters. “Dat toernooi was echt wel mijn hoofddoel voor dit seizoen en als dat dan zo goed lukt, is dat geweldig.” Haar baanrecord (1.18.08) op de 1.000 meter was de kers op de taart. Afgelopen weekeinde reed ze in Berlijn een landenwedstrijd, tegen Noorwegen en Duitsland. Ze won alle drie de afstanden (500/1.000/1.500m) en daarmee vanzelfsprekend ook het eindklassement.
Het zeventienjarige talent is blij met haar eigen ontwikkeling. “Ik ben heel tevreden hoe het nu gaat. Ik train eigenlijk elke doordeweekse dag. Heel soms heb ik een rustdag, maar die zijn er niet zo heel vaak. En naast het schaatsen doe ik ook nog aan fietsen en hardlopen.”
Wel merkt Femke dat het schaatsen steeds lastiger te combineren is met school. Ze zit inmiddels in de vijfde klas van het vwo. “Ik heb dus eigenlijk elke dag wel training en als ik niet train heb ik vrijwel altijd wedstrijden. Dus ik hou niet veel tijd over voor mijn huiswerk. Als anderen uit mijn klas huiswerk maken, ben ik bezig met mijn sport in plaats van met school.”
Naast sprinten geniet Femke ook nog altijd van het allrounden. Toch lijkt een keuze tussen beide op den duur onvermijdelijk. “Maar daar denk ik nog niet echt over na. Het sprinten ligt me wel echt goed, maar allround gaat me ook nog altijd goed af. Dus het is nog te lastig om echt een keuze te maken tussen allrounden en sprinten. Zolang het nog kan doe ik het liefst beide!”
Het NK allround staat dit seizoen dan ook zeker nog op het lijstje van wedstrijden waar Femke echt goed wil zijn. “Maar ook tijdens de Vikingrace wil ik er natuurlijk staan.” Vorig jaar werd ze tweede tijdens dat grote internationale toernooi in Thialf. En of dat nog niet genoeg is: “Ik rij ook nog het NK supersprint en het NK kortebaan.” De kortebaan won ze al drie keer, op de supersprint eenmaal. Daarnaast pakte ze nog een nationale titel op de marathon.
Er is dus nog genoeg waar ze zich het lopende schaatsjaar op kan richten en dus maakt Femke zich nog niet heel erg druk over het volgende seizoen. “Al ben ik dan wel A-junior. Ik hoop dat ik me dan kan plaatsen voor de World Cups voor junioren. Dat zou mooi zijn. Maar hoe dan ook wil ik vooral goed trainen en veel plezier in het schaatsen houden.”
Sa! ging in januari 2016 op bezoek bij Femke, lees hier dat verhaal.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31