sc Boornbergum.
sc Boornbergum. sc Boornbergum. vlnr : Foeke Meetsma Martin van der Meulen Sietse Pieksma.

Boornbergum zowel op zaterdag als zondag aan kop

Sport
Het zijn mooie weken voor de voetballiefhebber in Boornbergum, want zowel het vlaggenschip op zaterdag als het eerste team van de zondagafdeling gaat in de competitie fier aan kop. Een gezamenlijke rondrit door het dorp aan het einde van het seizoen is de ultieme droom.
Met de volle buit uit de eerste duels kan het momenteel niet beter voor de voetbalafdeling van omnisportvereniging Boornbergum. “Hier zit een trotse voorzitter”, lacht Martin van der Meulen. “We hebben ambities voor dit seizoen en dan is het mooi als dat er ook uit komt.”
Ook Sietse Pieksma en Foeke Meetsma genieten van het succes. “Het gevoel dat je echt ergens voor voetbalt, is heerlijk”, zegt Sietse, aanvoerder van het zaterdagteam. De rechtsback speelt al een aantal jaren mee, maar zelden was de start zo goed. “Het was toch vaak wat vrijblijvend en dat zag je op den duur terug in de resultaten. Zeker na de winterstop speelden we meestal nergens meer voor.” Met Gerard Blaakmeer als nieuwe trainer – overgekomen van het zaterdagelftal van De Sweach – is de discipline aangehaald. Vanuit de junioren is de selectie flink aangevuld. “We hebben nu een heel andere groep van 23 spelers. En ze willen allemaal een stap vooruit zetten.”
Op zondag ligt de lat misschien nog wel iets hoger. “Voor ons is promotie echt het uitgesproken doel”, aldus Foeke. “Het kampioenschap moet eigenlijk wel, ja. We hebben er de selectie voor en met Björn Schilder ook een uitstekende trainer. Eentje die echt weet hoe hij een groep vooruit moet helpen. Dat hebben we de afgelopen seizoenen wel een beetje gemist.”
In de voorbereiding en het bekertoernooi merkte Foeke al snel dat Boornbergum zondag er goed op staat. “Dat geeft direct vertrouwen. Na de goede start groeit dat geloof alleen nog maar meer. Het is niet eenvoudig om uit de vijfde klasse te komen, maar dit jaar zou het zomaar eens kunnen lukken.”
Boornbergum zaterdag is zeker niet de favoriet in de poule, stelt Sietse. “Dat is SWZ uit Sneek. Een aantal jongens is overgestapt van het zondagteam, dat al jarenlang in de hoofdklasse of hoger speelt.” Maar met het competitieschema in het achterhoofd ziet hij wel kansen op de eerste periode. “Zelf hoeven we pas in de tweede periode tegen SWZ. Het zou daarom mooi zijn als we in de eerste periode gelijke tred kunnen houden, dan kunnen we die eventueel overnemen als SWZ kampioen wordt.”
Vijf jaar geleden kwam Martin van der Meulen vanuit datzelfde Sneek in Boornbergum wonen. De oud-speler van SC Heerenveen, Cambuur en SWZ besloot in eigen dorp te voetballen om zo mensen te leren kennen. Vier jaar later werd hij voorzitter. “Ik zag hier kansen om aan iets te bouwen. We hebben inmiddels een vernieuwd bestuur gevormd, dat verbindend werkt. Ik kom ook bij gym of volleybal, al is voetbal natuurlijk wel mijn wereld.” Hij geniet van het huidige sportieve succes. “Het is prachtig dat beide teams bovenaan staan. En je ziet ook steeds meer mensen langs de lijn. Voor het bestuur is dat wel een soort bevestiging. Dat is heel fijn.”
Boornbergum is voor Martin een ‘kleine, knusse vereniging met heel veel potentie’. De captains voelen hetzelfde, al speelden ze beiden in het verleden een keer in een ander tenue. “In de jeugd heb ik bij Drachtster Boys gevoetbald”, vertelt Sietse. “Maar na mijn terugkeer was er nooit weer behoefte om elders te spelen.” Foeke maakte jaren geleden eens de overstap van het zaterdagteam van Boornbergum naar Oerterp. “Een stapje hogerop leek me interessant. Maar toen ik in het dorp snackbar De Bikker van mijn ouders overnam, ben ik teruggegaan naar Boornbergum. Maar dan wel op zondag.”
Het verschil tussen zaterdag en zondag? “Wij blijven op vrijdagavond hangen totdat het alarm er in het clubhuis op gaat”, lacht Foeke veelbetekenend. “Dat doen de jongens van de zaterdag niet.” Sietse: “Wij maken het op donderdagavond inderdaad niet zo gek, want de meesten moeten vrijdag weer werken of studeren. Maar je ziet het toch wel groeien, ook omdat het vrijwel allemaal jongens uit het dorp zijn. Iedereen kan op de fiets komen.”
Saamhorigheid buiten het veld binnen de eigen ploeg is dus belangrijk, maar ook tussen de beide ploegen. “Ik gun ze het kampioenschap van harte”, doelt Foeke op het team van Sietse, die woorden van gelijke strekking spreekt. “Het zou mooi zijn als ze het halen.” Van de oude rivaliteit tussen zaterdag en zondag moeten beiden niks hebben. Niet meer van deze tijd, oordelen ze.
“Al zie ik het er voorlopig nog niet van komen dat hier hetzelfde gebeurt als bij Blue Boys”, zegt Foeke. In Nij Beets werd er gekozen voor prestatief voetbal op alleen zondag in plaats van beide weekenddagen. “Zolang beide afdelingen genoeg leden hebben om volledige teams op de been te brengen, zal daar ook geen noodzaak toe zijn.”

Onderling

Als het aan Foeke Meetsma ligt, krijgt Boornbergum er aan het einde van het seizoen een nieuwe traditie bij: een oefenduel tussen het zondag- en het zaterdagteam. “Dat zou toch prachtig zijn?” Sietse Pieksma reageert in eerste instantie wat terughoudend op het voorstel van zijn collega-aanvoerder, maar hij wordt steeds enthousiaster. Foeke weet al exact hoe de ontmoeting eruit moet zien. “Lekker op zaterdag aan het eind van de middag, het begin van de avond voetballen. Dan regelen we er gezellig een artiest bij en dan hebben we toch een prachtige avond met zijn allen.” Overigens spelen beide teams op zaterdag 11 november tegelijk thuis. Een zeldzaamheid. Het zaterdagteam trapt om 13.00 uur af voor de competitie, om 15.00 uur werkt de zondagploeg een bekerduel af.

Meer SA!

Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Noorden van Beetsterzwaag nu ook een AED Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
'We hebben weinig tegenwind gehad' Nieuws gisteren