Afbeelding
Sara Westenbrink en Bernice Ritsema in actie (foto Menno Westenbrink)

Acht podiumplaatsen UDIROS Outdoor

Sport
Maar liefst 45 leden van UDIROS Outdoor deden zondag mee aan de Bikkel Survivalrun in Leeuwarden. Acht van hen pakten een plaats op het podium. Een van de leden van de vereniging maakte onderstaand verslag.
Rond een uur of negen rijdt in de stromende regen een grijze buscamper het terrein van de Groene Ster in Leeuwarden op, waar de jaarlijkse ‘Bikkel survivalrun’ wordt georganiseerd. Een half uur later staan bij de camper een partytent, een paar statafels en een setje beachflags gereed: UDIROS Outdoor is gearriveerd. Het basiskamp staat en is klaar voor een dag vol survivalplezier.
Voorzitter van de survivalclub Robert-Jan Ritsema raakte een aantal  jaren terug besmet met het ‘positieve sportvirus’ survivalrun. “Dat raak je ook niet meer kwijt, heerlijk dat we weer los kunnen met z’n allen.” Vandaag komen maar liefst 45 atleten van ‘zijn’ club in actie, een recordaantal. Al snel ontstond het idee om een plekje in te richten waar iedereen van de club terecht kan. “Ook al is survival een individuele sport, we trainen met elkaar en moedigen iedereen aan om zo veel mogelijk plezier te maken.” Voor de een betekent dat het uitlopen van de run en alle hindernissen halen tot aan de gevorderde lopers die zelfs strijden voor podiumplekken.
Ondertussen begint het al aardig druk te worden bij de partytent, waar een kop koffie met een stuk plaatcake klaar ligt voor de deelnemers en hun begeleiders. Inmiddels is ook ‘de Gorredijk expres’ gearriveerd, een groep enthousiaste jeugdleden uit Gorredijk. Deze jonge atleten doen voor het eerst mee aan een wedstrijd survivalrun en staan (letterlijk) te springen om van start te gaan. “Dit is een heel mooi moment”, aldus Ritsema. “Als club hebben we enorme stappen gezet in de training en begeleiding van onze leden. Dat we hier nu met zo’n grote groep staan is echt heel gaaf.”
Als de klok richting tienen gaat en de eerste buien zijn overgetrokken, neemt de spanning toe. Thygo de Vries uit Heerenveen pakte dit seizoen al twee podiumplaatsen en heeft zijn zinnen op de nog ontbrekende hoofdprijs gezet. Ook bij de zusjes Solène en Claudette Ritsema neemt de spanning toe: voor deze meiden uit Mildam de eerste wedstrijd na lange tijd en bovendien een nieuwe leeftijdscategorie (12 tot 14 jaar). Dat betekent extra concurrentie en zwaardere hindernissen. Als dan het startschot heeft geklonken voor de eerste startgroep stuiven de deelnemers weg en haasten de ouders zich op de fiets achter de meute aan. Want dat is het mooie van survivalrun, je kunt vaak goed meefietsen en zien wat er allemaal gebeurt, ook in Leeuwarden.
Tussen de buien en de vallende bladeren door (want de herfst is nu écht begonnen) volgen de startgroepen elkaar snel op en komen de eerste deelnemers al weer binnen. Na een pittige eindhindernis wisselen blijdschap, vermoeidheid en opluchting elkaar snel af. Even bijpraten bij de tent, terug naar de eindhindernis om nog snel een paar clubgenootjes aan te moedigen. En wat een dag wordt het voor de club uit Nieuwehorne. Met zilveren podium plaatsen voor de jeugdatleten Claudette Ritsema bij de JSC-B en Irene Groen uit Nijeberkoop bij de JSC-A, en Thygo de Vries net naast het podium op plek 4.

Dan is het de beurt aan de senioren. Wouter Keuning hield zijn goede vorm vast en pakte net als vorige week in Ede een zilveren podiumplaats op de Korte Survivalrun, een afstand van ongeveer 9 kilometer met veel pittige hindernissen. Siemen Keizer kwam voor het eerst dit seizoen en actie op de Middellange Survivalrun en bedwong de dikke 12 kilometer als tweede. Dubbel feest overigens in huize Keizer, want ook Wendy Jongsma, het andere deel van dit sportieve stel, pakte ook een zilveren plek op dezelfde afstand.
In het nieuwste klassement van de Survivalrunbond Nederland, de BSR, zorgde Anne Jongsma voor het gouden randje van het weekend. In zijn categorie 40+ hield hij clubgenoot Johan Hes achter zich die vooral zichzelf verraste met deze podiumplaats. Na een lange dag kijkt Ritsema dan ook tevreden terug: “Een prachtige dag vandaag. Veel mooie prestaties, er zijn weer grenzen verlegd.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31