Piipskoft Mildam
Piipskoft Mildam MILDAM 8-12-2021 Piipskoft .

Doarpshelp Mildam: vrijwilligers helpen ouderen

Sa! yn petear mei Mildam
Al bijna tien jaar kennen de dorpen Mildam en Katlijk het vrijwilligersnetwerk Doarpshelp. Zo’n dertig vrijwilligers helpen ouderen met tal van zaken zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een van de grondleggers van Doarpshelp is Grietje Kooistra (76).
Toen in 2012 uit een inventarisatie van Plaatselijk Belang bleek dat het voor ouderen steeds lastiger is om thuis te wonen, besloot Grietje samen met een groepje iets op poten te zetten. “Der bin hjir bygelyks gjin winkels, foar alles moat reizge wurde.” Uit een enquête onder 75-plussers van beide dorpen bleek dat veel ouderen hulp nodig hadden bij het doen van onder andere boodschappen of doktersbezoek. Het werd de start van Doarpshelp.
Veel ouderen doen een beroep op Doarpshelp. “Sa as in âldere frou yn Mildaam dy’t hjir hielendal gjin famylje hat.” De mevrouw kon niet in haar huis blijven wonen, maar had geen idee hoe ze een verhuizing voor elkaar moest krijgen. Doarpshelp zette een en ander in beweging, verzamelde een groep vrijwilligers die voor het papierwerk en de daadwerkelijke verhuizing zorgden. “Sokke dingen komme op ús paad, hoe moai as je soks dwaan kinne foar in minske.”
Elke vrijwilliger van Doarpshelp heeft een eigen groepje ouderen die ze minstens twee keer per jaar bezoeken. Soms komt het voor dat mensen elke week worden bezocht, dat verdelen ze dan over een groepje van zo’n zes vrijwilligers. “En dêrneist hâlde we ek oaren yn ‘e gaten. Dan tinkst: hé, nei dy minsken moat we ris even ta om te freegjen oft se help nedich ha.” Grietje weet uit ervaring dat veel ouderen zelf niet aan de bel trekken.
Hulp van Doarpshelp kan bestaan uit een bezoekje, wandeling, hulp bij boodschappen, ophalen medicijnen, dokter- of ziekenhuisbezoek, incidentele hulp in de tuin of hulp bij invullen van papieren. In 2012 begonnen ze met zo’n zestig ouderen. “Dat bin der no troch corona aardich wat minder.” De leeftijdsgrens van 75 jaar is inmiddels losgelaten. “Elk dy’t it nedich hat, mei gebrûk meitsje.” Met nadruk stelt Grietje dat ze geen vervanging zijn voor professionele hulpverlening. “Der bin dingen by dy’t we net regelje kinne.” De hulp is ook niet geheel gratis, zo wordt een kilometervergoeding van 0,25 euro gevraagd.
In 2014 kreeg Doarpshelp de Zilveren Duim, de vrijwilligersprijs van gemeente Heerenveen. Het is een enthousiaste en leuke ploeg vrijwilligers, vindt Grietje. “Mar no komt it al safier dat we ferjonging nedich ha.” Een aantal bestuursleden is de tachtig gepasseerd, nieuwe instroom zou welkom zijn.
Grietje woont al veertig jaar in Mildam en is altijd actief geweest in verenigingen en besturen. “Ik fyn it moai om oeral by belutsen te wêzen, it hâldt my jong.” Zo is ze ook betrokken bij Piipskoft, het wekelijks koffieuurtje op woensdagochtend voor Mildamsters en Katlijkers. Sies Siebenga was aanjager van Piipskoft dat begin 2020 van start ging. “We wienen noch mar krekt los en moasten doe alwer ticht. Dêrnei ha we noch twa kear ticht west. As it in bytsje kin, hâlde we it no iepen.” De deelnemers krijgen twee kopjes koffie met wat lekkers en tegen de middag een kom soep. Piipskoft wordt nu bezocht door zo’n vijftien dorpelingen.
 

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 18 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 18 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 18 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26