TERWISPEL 26-6-2021 Café Spaltebrêge Gerdien en Marcel.
TERWISPEL 26-6-2021 Café Spaltebrêge Gerdien en Marcel. TERWISPEL 26-6-2021 Café Spaltebrêge Gerdien en Marcel.

De geest van Jolke blijft

Sa! Turftour
Het is volgende week alweer een jaar geleden dat de legendarische kroegbaas Jolke Nijenhuis plotseling overleed. Sindsdien is er veel gebeurd in café Spaltenbrêge. En langzaam maar zeker raakten dochter Gerdien en haar man Marcel ervan overtuigd dat ze met het café door willen. Ze hopen eind dit jaar open te gaan.
Het toneel van het café is helemaal leeg. Aan het plafond herinneren ringen aan gymnastiekuitvoeringen uit een ver verleden. De fikse ruimte was jarenlang aan het zicht onttrokken. Vroeger trad er nog wel eens een bandje op, de laatste jaren was het vooral opslag. “Hij was een verzamelaar”, vertelt dochter Gerdien (36). “Dat wisten we, maar dat hij zoveel had verzameld was ook voor ons een verrassing.” Het toneel stond vol met onder andere oude deuren en kozijnen. Maar Marcel (42) vond er ook vijftien oude kachels. “Jolke nam van alles mee wat hij onderweg in bijvoorbeeld sloopcontainers vond. Komt weleens weer van pas, zei hij altijd.” Jolke was timmerman voordat hij in de jaren tachtig cafébaas werd. Hij kocht oude pandjes op, verbouwde ze om ze daarna weer te verhuren. Zo bezat hij aan de Oudebildtdijk vier huisjes en een aardappelloods. Dochters Jellie en Gerdien hebben dit onroerend goed inmiddels verkocht. Gerdien: “Geen probleem, daar was vanuit Holland veel belangstelling voor.”

Karakteristieke bar

Al vrij snel na het plotselinge overlijden van de 74-jarige Jolke stonden de eerste grote afvalcontainers voor het café. Marcel: “We hebben uiteindelijk negen of tien volle containers afgevoerd.” Die opruimactie is afgerond. Volgende stap is de sloop van de vroegere veestalling en de woning achter het cafégedeelte. Marcel en Gerdien bouwen een nieuwe woning, als het ware om het café heen. Het toneelgedeelte wordt een keuken en een speelruimte voor de drie kinderen. Een nieuwe wand met gang schermt het café van dit woongedeelte af.
Het café zelf krijgt een opknapbeurt, de wc’s worden vernieuwd en de schilder zal wonderen verrichten. De karakteristieke bar blijft bestaan. De oude baas kijkt vanaf een portret aan de wand mee. Net als zijn voorgangers trouwens. Ook de fameuze cafébaas Kees Meijerhof is op die manier nog steeds aanwezig.
Marcel werkt bij een hovenier, Gerdien in de thuiszorg. Ze hadden nooit gedacht om met het café verder te gaan. Gerdien: “Maar eind vorig jaar werd die gedachte toch steeds realistischer. Het zou toch zonde zijn als dit allemaal verloren gaat. En ons huidige huis in Terwispel is eigenlijk te klein. Het heeft wel even geduurd voor we wisten hoe we dit moeten aanpakken. Maar we weten nu wat we willen.”

Voor iedereen

De naam café Spaltenbrêge blijft. Er zijn plannen voor een terras met een kleine kaart. Gerdien: “Er komen hier zoveel wandelaars en fietsers voorbij. Daar is vast belangstelling voor. Maar het is ook mogelijk kleine feestjes te geven, het moet voor iedereen aantrekkelijk zijn. Jolke kunnen we niet vervangen, maar via een fotowand blijven de legendarische jaren in herinnering.”

De Sa! Turftour

Sa! vaart deze zomer met de Tjerk Hiddes over een groot deel van de Turfroute. Van De Deelen bij Gersloot tot aan Mildam in De Tjonger. Onderweg ontmoeten we bijzondere mensen, spreken we ondernemers en genieten we vanaf het water van het prachtige landschap.
De Sa! Turftour is wekelijks te volgen in de krant, de opnames en interviews onderweg zijn te zien via deze site.

Etappe 1: De Deelen – Gorredijk

In de eerste etappe varen we van De Deelen bij Gersloot naar Gorredijk. Met in de krant artikelen over De Tjerk Hiddes Het Tripgemaal in Gersloot Beleefboerderij De Deelen in Tijnje Buurtschap de Ulesprong bij Tijnje Café Spaltenbrêge in Terwispel
(de artikelen worden dagelijks online aangevuld)
Beelden van de tocht zijn vanaf vrijdag 2 juli te zien op www.sa24.nl. Met onderweg gesprekken met boeken- en natuurman Steven Sterk over De Deelen, de vrijwilligers van it Damshûs in Nij Beets, verffabrikant Emile Stuy in Terwispel en terrasbezoekers in het centrum van Gorredijk.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 11 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 14 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 14 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 14 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09