TIJNJE 23-6-2021 Kaasboerderij De Deelen.
TIJNJE 23-6-2021 Kaasboerderij De Deelen. TIJNJE 23-6-2021 Kaasboerderij De Deelen.

Beleef het boerenleven bij De Deelen

Sa! Turftour
Nog steeds heeft iedereen het erover: het bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima, 17 september vorig jaar. “Dat giet nea wer fuort.” Het was extra bijzonder omdat toenmalig Koningin Juliana 44 jaar geleden ook al kennismaakte met de kaas van Kaasboerderij De Deelen.
Klaas en Imkje de Jong startten in 1976 hun nieuwe boerenbedrijf aan de weg tussen Tijnje en Aldeboarn. Met zeventig melkkoeien en een eigen kaasmakerij. De kaasproductie kreeg een vliegende start toen toenmalig Koningin Juliana een werkbezoek bracht aan het ruiverkavelingsgebied rond natuurgebied Riperkrite. “Se stapte op de Heafeart op de boat foar in fartocht troch it gebied”, vertelt Hendrika de Jong. “Klaas mocht de Keninginne doe in tsiis jaan, mar dy tsiis moast wol in namme ha. Skoanmem betocht deselde dei: Riperkrite, neamd nei it natuergebiet hjirtsjinoer.”
Inmiddels staan de tweede en derde generatie aan het roer van de kaasboerderij: Sietse en Hendrika de Jong, bijgestaan door hun kinderen Bauke en Sytske. Ook Willem Alexander kreeg tijdens zijn bezoek het inmiddels beroemde Riperkritekaasje. “Hy wie benijd wa’t oer 44 jier delkomme soe om wer in tsiiske yn ûntfangst te nimmen.”

Natuurleven

De kaasboerderij is inmiddels uitgegroeid tot een beleefboerderij met 240 melkkoeien, midden in het natuurgebied De Deelen. Ze verwerken jaarlijks 1,5 miljoen liter melk tot kaas, daarnaast gaat nog een miljoen liter naar zuivelfabriek FrieslandCampina. “We begjinne no mei tsiismeitsjen foar Albert Heijn, ynkoarten leit ús tsiis yn alle AH-winkels.” Het bedrijf werkt met oog voor de natuur en  weidevogel- en ganzenbeheer. “Samen mei oare boeren hâlde we it gebiet tsjin De Deelen oan sa natuerlik mooglik: útsteld meane, rûge dong en goed weidefûgelbehear.” Ook in hun andere landerijen letten ze op het natuurleven: “Lâns de sletten stean stroken mei krûden, de fûgelwacht siket nei nêsten en as it moat stelle we it meanen út en mei it meanen litte we stroken gers stean.”

Prikkaart

Beleefboerderij De Deelen laat graag alle facetten van dit bijzondere boerenleven zien. In een normaal jaar komen acht- tot tienduizend bezoekers langs. Op een prikkaart kunnen ze aangeven waar ze vandaan komen, er staan inmiddels spelden in ruim 45 landen. “We ha hjir fan alles oer de flier hân; fan in Indiase bankdirekteur oant ministers fan lânbou út ferskate lannen.” Op vijf grote beeldschermen legt dochter Sytske in een vlog uit hoe er wordt gewerkt. Over kalfjes, koeien, robots, kaasmaken en kaas bewaren. In de bezoekersruimte kunnen bezoekers vanachter het raam de werkzaamheden in de kaasmakerij volgen.
Hun koeien zijn topsporters, zegt Hendrika. Ze krijgen uitgebalanceerd voer en mogen zelf bepalen wanneer ze gemolken worden door de moderne robots. De Deelen produceert met name kruidenkazen, in zo’n dertig smaken en vijf formaten. Jaarlijks organiseren ze zo’n honderd excursies voor groepen; de beleefboerderij is zonder afspraak te bezoeken van maandag tot en met zaterdag  (9.00-17.00 uur).
kaasboerderijdedeelen.nl

De Sa! Turftour

Sa! vaart deze zomer met de Tjerk Hiddes over een groot deel van de Turfroute. Van De Deelen bij Gersloot tot aan Mildam in De Tjonger. Onderweg ontmoeten we bijzondere mensen, spreken we ondernemers en genieten we vanaf het water van het prachtige landschap.
De Sa! Turftour is wekelijks te volgen in de krant, de opnames en interviews onderweg zijn te zien via deze site.

Etappe 1: De Deelen – Gorredijk

In de eerste etappe varen we van De Deelen bij Gersloot naar Gorredijk. Met in de krant artikelen over De Tjerk Hiddes Het Tripgemaal in Gersloot Beleefboerderij De Deelen in Tijnje Buurtschap de Ulesprong bij Tijnje Café Spaltenbrêge in Terwispel
(de artikelen worden dagelijks online aangevuld)
Beelden van de tocht zijn vanaf vrijdag 2 juli te zien op www.sa24.nl. Met onderweg gesprekken met boeken- en natuurman Steven Sterk over De Deelen, de vrijwilligers van it Damshûs in Nij Beets, verffabrikant Emile Stuy in Terwispel en terrasbezoekers in het centrum van Gorredijk.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 21 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31