Afbeelding

Je woning laten verbouwen in Gorredijk

Ondernemen

Friese gemeenten hebben soms te kampen met het lage grondwaterpeil; dit staat bij tijd en wijle te laag waardoor oudere woningen het zwaar te verduren kunnen krijgen. Ook in Gorredijk is dit probleem bij oudere woningen soms aan de orde. Muren kunnen scheuren vertonen; binnen- en buitenshuis. 

De scheuren ontstaan niet onmiddellijk, hier kunnen heel wat jaren overheen gaan. Vooral oudere woningen, waar niet met moderne middelen onder geheid is, zoals oude dijkwoningen, kennen dergelijke problemen. Want vroeger, rond 1900, was heien zoals wij dat tegenwoordig kennen lang niet vanzelfsprekend.

Oude woning fundering in het Noorden

Al eeuwenlang worden er funderingen onder woningen in het Noorden aangelegd; ook vroeger. Alleen gebruikte men toen geen heipalen, maar maakte men een fundering van kleigrond en bakstenen. Eerst werd de oppervlakkige veenlaag waar mogelijk verwijderd, om deze fundering te plaatsen. Friesland, ook in Gorredijk, kent veel veengrond. Een type ondergrond wat drassig kan worden. Met het huidige droogmalen wordt ervoor gekozen om een laag grondwaterpeil te hanteren, zodat boeren makkelijk het land kunnen bewerken met landbouwmachines en koeien niet wegzakken in het blubber.

Zelf de woning herstellen?

Voor oudere woningen is het lage grondwaterpeil echter lang niet zo positief. Zoals gezegd kunnen de muren scheuren en de fundering aangetast raken. Het is erg kostbaar om aannemers in te schakelen voor woningverbetering. Waar mogelijk trachten huiseigenaren dan ook zelf de muren te herstellen, maar goedkoop is deze keuze ook niet. Om dit te kunnen uitvoeren moet een woningeigenaar een rolsteiger bestellen die voldoet aan de wettelijke norm.

Ook moet de woningeigenaar een vergunning aanvragen voor de plaatsing van de rolsteiger en toestemming voor bouwwerkzaamheden. Is de woning echter dermate laag van bouw, dan kan een trap van Altrex soms ook volstaan; dit zijn trappen die ook in de bouw gebruikt worden en aan veiligheidseisen voldoen. Daarnaast moeten er allerhande bouwmaterialen besteld worden en moet de oudere woning vaak in de originele staat worden teruggebracht indien hij op beschermd dorpsgezicht staat. Zaken die het best wel lastig kunnen maken om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Lokale aannemer inschakelen?

Zijn er naast scheuren in de muur ook funderingsproblemen, dan draait ook de woningeigenaar vooralsnog zelf voor deze kosten op. Het is echter bij funderingsproblemen echt aan te raden een ervaren aannemer in te schakelen; een die aantoonbaar de nodige vakmanschap en ervaring bezit om de fundering van oude woningen te herstellen. Funderingsproblemen kunnen echter flinke kosten met zich meebrengen. Soms kiezen woningeigenaren -indien mogelijk- er dan ook voor om de hypotheek op te hogen, zodat deze kosten vanuit een stuk woningverbetering bekostigd kunnen worden en dus meegenomen kunnen worden in de hypotheek. Het is aan te raden hiervoor de hypotheekverstrekker te benaderen.

Nadat de hypotheek verhoogd is zal de gang naar de notaris nog wel moeten worden gemaakt, wat extra kosten met zich meebrengt. Maar de grootste kosten liggen natuurlijk op gebied van fundering herstel, dit kan tienduizenden euro’s kosten met zich meebrengen. Vraag dus altijd een offerte aan bij verschillende aannemers uit de omgeving van Gorredijk. 

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31