Irene Lock van Fysio Gorredijk.
Irene Lock van Fysio Gorredijk. Foto: Sietse de Boer

Mannen en de bekkenbodemspieren

Ondernemen

GORREDIJK De bekkenbodemspieren. Waar ze zitten, hoe ze voelen en hoe je ze kunt trainen, voor velen is het een onbekend terrein. Irene Lock van Fysio Gorredijk is er dagelijks mee bezig. In haar spreekkamer komen ook vaak mannen. 

Iedereen heeft een bekken en dus ook bekkenbodemspieren; spieren die je meestal onbewust gebruikt. Vaak zonder problemen, maar soms gaat het mis. Meest bekend zijn de bekkenbodemklachten bij vrouwen na de bevalling, de geboorte van een kind kan de bekkenbodem nogal onder druk zetten. Maar ook mannen kunnen problemen ondervinden met hun bekkenbodem. Als bekkenfysiotherapeut krijgt Irene Lock ze wekelijks in haar spreekkamer. 

De bekendste klachten zijn de plasproblemen, de oudemannenkwaaltjes. Dat vraagt om enige uitleg. “Mannen hebben een prostaat, die loopt om de plasbuis. Bij het ouder worden, groeit de prostaat, dat is een natuurlijk verschijnsel. Maar dan kan het voorkomen dat de prostaat de plasbuis deels dichtknijpt.” Gevolg is een minder krachtige straal, het lastiger leegplassen van de blaas, nadruppelen en vaker moeten plassen. 

“Dat is vervelend, zeker wanneer het gepaard gaat met een te vaak en te veel aanspannen van de bekkenbodemspier. Dan gaat het dubbelop. Bij goed plassen moet je juist de bekkenbodemspier ontspannen. Maar ik begrijp best dat mannen juist gaan persen als het plassen moeilijker gaat.” Zo zijn er meer symptoombestrijdingen. Soms gaan mannen juist minder drinken om minder vaak te hoeven plassen. “Dat is geen oplossing. Goed blijven drinken is noodzaak.”

Herkennen

De fysiotherapeut kan soelaas bieden bij deze plasproblemen. De training is vooral gericht op het beter gebruiken van de bekkenbodemspier. En dat begint bij het herkennen van deze spier. “Waar zit de spier? En hoe voelt het aanspannen en het ontspannen? Gecontroleerd plassen is een combinatie van aanspannen en ontspannen. Het gaat om het doseren. Soms spannen mannen de bekkenbodemspier onbewust vaak aan. Dan hou je dus de plas op. We benadrukken dan het ontspannen van de spier. Andere mannen met plasproblemen wennen zich aan om ieder kwartier te plassen. Dan leer ik hen wat er gebeurt bij het langer uitstellen.” 

Vaak is een aantal behandelingen voldoende voor een goed resultaat, is de ervaring van Irene. Na het zich bewust worden van de spier is het een kwestie van goed gebruik aanleren. “Daarna ga je automatiseren. Als het goed is, gaat het daarna weer vanzelf.”

Een vergrote prostaat bij oudere mannen is een natuurlijk verschijnsel. Maar prostaatproblemen kunnen ook een gevolg zijn van een kwaadaardige tumor. Bij prostaatkanker kan het nodig zijn om de prostaat helemaal of gedeeltelijk te verwijderen. Na deze operatie hebben mannen ook vaak problemen bij het ophouden van de plas. Irene: “Dat is heel normaal. De controle over de plas is een combinatie van de bekkenbodemspier en de prostaat. Blijft alleen de spier over, dan moet je deze op de nieuwe situatie trainen.” 

fysiogorredijk.nl

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 7 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09