Afbeelding
column fysio -Irene Lock

Column: De prostaat

Column
Veel ouder wordende mannen krijgen te maken met een goedaardige vergroting van hun prostaat. Dat kan tot klachten leiden, de bekende oudemannenkwaaltjes. Omdat de prostaat vlak onder de blaas om de plasbuis heen ligt, kan een gegroeide prostaat de plasbuis dichtdrukken.
 Dit kan leiden tot pijnklachten bij het plassen, een zwakkere straal bij het plassen en meer moeite met leegplassen. Gevolg is vaak ook dat mannen vaker moeten plassen, ook ’s nachts 
Een geïrriteerde prostaat kan geen kwaad maar is wel hinderlijk. De pijnklachten veroorzaken afweerspanning in de bekkenbodemspieren, wat de klachten weer kan verergeren. Prostaatproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door een ontsteking, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. 
Prostaatkanker ontstaat in het weefsel van de prostaat. Het is na longkanker de meest voorkomende kankervorm bij mannen, vooral bij mannen boven de 65 jaar. De tumor groeit meestal traag. Prostaatkanker kan klachten bij het plassen geven, maar mannen merken er in eerste instantie vaak niets van. Prostaatkanker is vaak symptoomvrij. Is prostaatkanker vastgesteld, dan kan de behandeling bestaan uit afwachtend beleid, maar een prostaat kan ook operatief worden verwijderd. 
Soms gaan mannen met prostaatproblemen persen om de plas er toch goed uit te krijgen. Hierbij worden de bekkenbodemspieren aangespannen en wordt het plassen juist weer moeilijker. Een goede manier van plassen is dus belangrijk. Het aanspannen van de bekkenbodemspieren kan ook onbewust gebeuren. Een niet goed functionerende bekkenbodem kan ook pijnklachten geven in het gebied rondom het bekken, de onderrug en de heupen.  
De bekkenfysiotherapeut kan mannen met gerichte oefeningen leren de bekkenbodemspieren op de juiste manier en op het juiste moment weer te ontspannen. Dat geldt zeker ook na prostaatoperaties. De oefeningen helpen ook bij het herkennen van het gevoel van ontspannen bekkenbodemspieren.  
Irene Lock Fysio Gorredijk
 

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 9 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54