GORREDIJK 16-6-2021  tandarts Oosthuizen en mondhygienist Smit
GORREDIJK 16-6-2021 tandarts Oosthuizen en mondhygienist Smit GORREDIJK 16-6-2021 tandarts Oosthuizen en mondhygienist Smit.

Drie keer Zuid-Afrika in tandartspraktijk Gorredijk

Ondernemen
In Zuid-Afrika had hij tien jaar lang een eigen tandartsenpraktijk, in 2001 studeerde Cornel Oosthuizen af. Voor de toekomst van zijn kinderen emigreerde Cornel naar Nederland. Sinds begin januari werkt hij bij Tandarts Ringenoldusstraat.
“Op een bepaald punt wilde ik niet meer baas van een praktijk zijn. Ik wilde een rustiger leven maar ook een nieuwe uitdaging.” Cornel en echtgenote Vicki kozen voor Nederland, eerst een praktijk in Oosterwolde, nu samen met tandarts Jannes Fourie in Gorredijk. “We zijn ook gegaan vanwege de veiligheid, in Zuid-Afrika kun je nu niet zomaar over straat. Voor onze kinderen wilden we een betere toekomst, in Zuid-Afrika is het heel moeilijk om een baan te krijgen. We zijn gek op reizen en vanuit Nederland is dat een stuk makkelijker, het ligt centraal in Europa.”
Cornel houdt van het esthetisch aspect van het gebit, de vullingen mooi maken. “Nu moet ik eerst de taal goed machtig worden, als ik daarin wat zelfverzekerder ben, ga ik een paar cursussen doen.” Zijn tandartsdiploma is in Nederland geaccrediteerd en Oosthuizen is BIG-geregistreerd. Zijn diploma voor het aanbrengen van implantaten wordt echter niet geaccepteerd. “Die cursus ga ik volgen en dat geldt ook voor een cursus sedatie met lachgas.”
Van 2002 tot 2004 werkte Oosthuizen als tandarts in Leeuwarden. “Toen zijn we teruggegaan naar Zuid-Afrika om daar een eigen praktijk te beginnen.” Echtgenote Vicki die in hun eigen praktijk met vijfduizend patiënten tandartsassistente was, is dat nu ook bij Tandarts Ringenoldusstraat. “Onze praktijk in Zuid-Afrika was breder dan de praktijken in Nederland. We deden veel ander werk, zoals implantaten en botox.” Ze genieten van het relatief onbezorgde leven in Nederland, zegt ze. “Je kunt hier de deur nog open laten en gewoon met de fiets over straat.”
Ook Jessica Smit is sinds februari nieuw in het team van Tandarts Ringenoldusstraat. Rechtstreeks uit Zuid-Afrika. “Ik ben hier absoluut voor onze kinderen naartoe gekomen, ze hebben hier een betere toekomst. Ze zijn jong genoeg om zich hier aan te passen. Maar het is ook een mooi avontuur.” Jessica is mondhygiënist, haar diploma’s zijn pas geldig na het volgen van de cursussen verdoving en kleine vullingen. “Vorige maand ben ik hiervoor geslaagd, nu nog zes maand in praktijk brengen en dan mag ik me hier ook mondhygiënist noemen.” Inmiddels werkt Jessica als preventieassistente (paro).
Haar passie ligt bij preventie, vooral bij kinderen. “Veel kinderen komen pas bij de tandarts als ze problemen hebben, dat is traumatisch. Als ze al op jonge leeftijd een keer per jaar naar de mondhygiënist gaan, kun je dat voorkomen. En het is gratis tot je achttiende jaar.” Poetsinstructie en plakverklikkers kunnen latere ellende voorkomen.
Jessica werkte in Zuid-Afrika in vier praktijken, soms had ze wel zestig patiënten per dag. “Ik heb veel in orthodontiepraktijken gewerkt, daar plaatsten we als mondhygiënist zelf de beugels. Ook deed ik veel gebitsreiniging en bleken van het gebit.”   tandartsringenoldusstraat.nl

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 1 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 6 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 20 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 20 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 20 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 20 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 23 uur geleden