Beke en Jan Douwe Hendriksma zijn gespecialiseerd in landelijk wonen.
Beke en Jan Douwe Hendriksma zijn gespecialiseerd in landelijk wonen. Foto: Sietse de Boer

Twee generaties bij Mijn Buitenplaats

Ondernemen

TERWISPEL Kansen zien en deze benutten. Het is een kolfje naar de hand van Jan Douwe Hendriksma. Begin dit jaar schoof hij aan als partner bij Mijn Buitenplaats Makelaardij in Terwispel, het bedrijf van zijn moeder Beke. En dit betekent nieuwe ideeën, een nieuwe generatie en leren van elkaar.

Een ouwe rot die het jonkie de kneepjes van het makelen bijbrengt. Heel bijzonder, vindt Beke Hendriksma. “Foaral ek yn in tiid wêryn’t ûndernimmers faak gjin opfolger ha.” Jan Douwe was al langer betrokken bij onder andere de marketing van de makelaardij. Hij studeerde commerciële economie en rondt binnenkort de opleiding tot makelaar en taxateur af. 

Hoewel werkzaam in de marketing, sprong Jan Douwe steeds vaker bij in het bedrijf van zijn moeder. “Foaral by de social media en de website. Je moatte boppe de rest útstekke as it giet om presintaasje.” In de informatieve en leuk leesbare blogs en filmpjes nemen de makelaars mensen steeds vaker mee in wie zij zijn en wat ze doen. Belangrijk om goed zichtbaar en toegankelijk te zijn, vinden moeder en zoon. 

Naast creativiteit is er aandacht voor het emotionele aspect. Verkopen is een grote beslissing. Jan Douwe: “Siel en sillichheid wurde ynruile foar gemak en in heger nivo fan foarsjennings.” Het afgelopen jaar werd de rol van Jan Douwe steeds groter. “Ik tocht: it moat no wêze. Kânsen en drokte genôch.” Inmiddels zit hij met zijn moeder in de maatschap. De versterking komt op een goed moment, de opdrachten en aanvragen nemen toe. Bij Mijn Buitenplaats Makelaardij ligt de focus op onder andere landelijk wonen en dan met name op het buitengebied in Fryslân. Beke Hendriksma begon ruim vijftien jaar geleden als aankoopmakelaar voor met name mensen die een plekje op het platteland zochten. Door toenemende vraag kwam daar al snel de verkoop van panden bij. 

Mijn Buitenplaats Makelaardij is gespecialiseerd in met name de grote variëteit in vrijstaande woningen op het platteland. Vaak hebben ze te maken met wat oudere mensen, vertelt Jan Douwe. “Dy minsken wolle wol in oar plakje, mar se wachtsje mei ferkeapjen omdat se neat fine kinne.” Een schrijnend probleem, omdat die ouderen vaak vereenzamen in een groot en onderhoudsintensief pand, vindt hij. “Dêr lizze kânsen. Ek dizze minsken moat in plakje ha, dêr kin we foar harren om sykje.” Van oudsher ligt het werkgebied van Mijn Buitenplaats Makelaardij in de hele provincie. Jan Douwe: “We wolle dêrneist ek graach wat mear fokus op Súd- east-Fryslân, hijr yn de buert dus. Hjir wenje, wurkje en libje wy fansels.” 

Voor starters op de woningmarkt is het een drama; het is niet hun doelgroep, maar ook daar hebben Beke en Jan Douwe mee te maken. Er is weinig tot geen doorstroom meer, zegt Jan Douwe. En er is de laatste jaren veel te weinig bijgebouwd, vindt Beke. Het landelijk wonen neemt een vlucht mede doordat er veel thuis gewerkt wordt. Beke: “We krije in soad oanfragen, mar moatte nee ferkeapje, it oanbod is krap.” Veel aanvragen voor mantelzorgwoningen en kangoeroewonen krijgen ze ook; ouders bij de kinderen in huis of andersom. Jan Douwe: “Ik tink dat de gemeente no wol oan set is. Wy ha wol ideeën.” Nu steeds meer boeren stoppen, zou het prachtig zijn om leegstaande boerderijen, vaak met nog agrarische bestemming, in meerdere wooneenheden op te splitsen, vindt Beke.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 20 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws gisteren
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport gisteren
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00