De voormalige school De Tsjerne in Gorredijk wordt gereedgemaakt voor de opvang van Oekraïense ontheemden.
De voormalige school De Tsjerne in Gorredijk wordt gereedgemaakt voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Arend Waninge

Opsterland zet opvang vluchtelingen op een rijtje

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland staat voor een pittige opgave in het opvangen van asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Verschillende opvanglocaties worden nu verkend.

De aangenomen Spreidingswet over de opvang van asielzoekers gaat uit van een taakstelling per provincie. Fryslân moet voor 3.391 opvangplekken zorgen. Op dit moment zijn dat er 3.980, dus ruim voldoende. Maar een aantal van deze opvangplekken is tijdelijk van aard of gaat op termijn dicht. 

De Friese gemeenten willen daarom op zoek naar een duurzame opvang en daarvoor wordt een beroep gedaan op alle gemeenten. Zij zetten hiervoor eerst op een rijtje hoe ze aan hun eigen taakstelling kunnen voldoen, om daarna de plannen provinciaal naast elkaar te leggen. Opsterland heeft een taakstelling voor 173 opvangplekken, terwijl op dit moment twintig alleenstaande minderjarige asielzoekers worden opgevangen in Beetsterzwaag. 

Statushouders

Bij de zoektocht naar opvangplekken wordt ook gekeken naar de opvang van andere groepen. Opsterland krijgt bijvoorbeeld net als de andere gemeenten ook halfjaarlijks een taakstelling voor het huisvesten van statushouders, vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Vorig jaar heeft Opsterland de taakstelling bijna gehaald, er waren drie opvangplekken te weinig. Voor dit jaar moet huisvesting worden gevonden voor naar verwachting circa zeventig statushouders. Veel gemeenten lopen voor dit jaar al achter op de taakstelling. Ook in Opsterland verloopt het vinden van plekken moeizaam. In de eerste drie maanden zijn pas vier statushouders gehuisvest. Dat heeft volgens het college alles te maken met de krapte op de woningmarkt. 

Oekraïense ontheemden

Opsterland ligt op koers bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, die in de raadsbrief ontheemden worden genoemd. Opsterland moet 178 opvangplekken voor ontheemden bieden. Dat zijn er op dit moment 161, maar voor de zomer komen daar nog veertig bij. De voormalige school De Tsjerne in Gorredijk wordt hiervoor nu gereed gemaakt. Het college verwacht wel dat het Rijk de taakstelling nog verder opschroeft. De gemeenteraad gaat in mei uitgebreid in gesprek over het vluchtelingenvraagstuk, aan de hand van een door het college opgestelde discussienota.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 8 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54