Oksana Osypenko.
Oksana Osypenko.

Actie: Opsterlandse ambulance voor Oekraïne

Nieuws

URETERP Oksana Osypenko is samen met haar zoontjes gevlucht uit Oekraïne. Zij zijn veilig, maar velen van haar landgenoten leven in gevaarlijke omstandigheden. Vanuit Nederland wil ze graag iets voor hen doen. “Via vrienden in Oekraïne kwam het idee om geld in te zamelen voor een ambulance. Daar is grote behoefte aan.”

Sinds een jaar woont Oksana (38) met haar twee zoontjes Mark (5) en Nazar (9) en schoonmoeder in Ureterp. Zij heeft haar draai gevonden en werkt inmiddels als leraar Engels in Burgum en Drachten. Haar zoontjes gaan naar school in het dorp en hebben het reuze naar hun zin. Oksana: “Nazar gaat met veel plezier naar school. Hij wil pas terug naar Oekraïne als hij zijn school heeft afgemaakt. Mark mist zijn vader en wil eerder naar huis terug.” 

Pa Osypenko is ver weg en runt een vluchtelingencentrum in het midden van Oekraïne. Oksana en haar zoontjes bezoeken hem tijdens de schoolvakanties. “Deze zomer gaan we weer. We vliegen vanaf Eindhoven naar Hongarije en reizen dan verder met trein en bus. De eerste keer was een verrassing. Mijn man zag ons plots op straat lopen.” Het rustige, vreedzame Ureterp waar alleen een enkele brommer de stilte verstoort, vormt een schril contrast met Oekraïne. 

Vrienden van Oksana leiden daar een heel ander leven, ze zijn elke dag druk met het in veiligheid brengen van mensen. Oksana bedacht hoe ze haar landgenoten kon helpen en kwam op het idee om geld in te zamelen voor een ambulance die haar vrienden kunnen gebruiken om mensen uit oorlogsgebieden naar veilige gebieden te evacueren. “Het gaat om mensen die zelf niet kunnen vluchten, bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten of slecht kunnen lopen. Rolstoelen en brancards moeten daarom in de ambulance passen die we willen kopen.”

Er is naar schatting 25.000 euro nodig om een goede tweedehands ambulance aan te schaffen inclusief allerlei benodigde medische goederen. De ambulance moet technisch goedgekeurd zijn en worden voorzien van medische apparatuur. Regina ter Steege (67) is vrijwilligster bij Code Hans Opsterland en helpt met raad en daad: “We hebben contact met een Nederlands garagebedrijf dat al vele ambulances heeft geleverd aan Oekraine. Zij weten welke documenten nodig zijn om de ambulance de grens over te krijgen.” 

Om aandacht te krijgen voor deze inzamelingsactie heeft Oksana samen met andere Oekraïnse vluchtelingen in Opsterland, de gemeente Opsterland en Code Hans allerlei acties opgezet. “De gemeente heeft ons erg geholpen bij het maken van flyers en met de hele communicatie rondom deze actie.” De flyers worden uitgedeeld bij supermarkten en komend weekend tijdens het Kunstweekend in Beetsterzwaag. Daar worden ook schilderijen van Oksana’s schoonvader verkocht. “Hij heeft dertig schilderijen gemaakt. De opbrengst gaat ook naar de actie.” 

Tenslotte is er nog een openluchtkerkdienst in Beetsterzwaag op zondag 2 juli om 9.30 uur in de tuin van Revalidatie Friesland. Tijdens de dienst wordt ook aandacht besteed aan de inzamelingsactie. Oksana: “Als deze zomer genoeg wordt ingezameld, is het plan om in het najaar de ambulance naar Oekraïne te rijden.”
Geld overmaken kan via de QR-code


Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws gisteren
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31