David en Thieme samen met wethouder Jonkman op het schoolplein van De Arke.
David en Thieme samen met wethouder Jonkman op het schoolplein van De Arke.

De Arke op zonnekracht

Nieuws

NIJ BEETS Basisschool De Arke kan haar hele stroomgebrek dekken met eigen zonnepanelen. Dankzij een bijdrage van de Rabobank. Wethouder Rob Jonkman kwam vrijdag langs voor de officiële opening van dit duurzaamheidsproject.

De Arke won met haar verduurzamingsproject een wedstrijd van de Rabobank waarmee een geldbedrag van 8.000 euro was gemoeid. De school kreeg de meeste stemmen. Er liggen nu 48 panelen op het dak. Directeur Willem Jongsma: “De totale kosten zijn ongeveer 30.000 euro. De school wilde al langer investeren in zonnepanelen. Dus het winnen van deze wedstrijd kwam ons heel goed uit.”

Het project heeft anderhalf jaar geduurd. Met de zomervakantie in het vooruitzicht is de timing volgens Jongsma ook gunstig. “Er wordt in die periode veel energie gewonnen zonder dat we het verbruiken.”

Omdat de school gaat fuseren met de andere basisschool in het dorp, is het nodig om in de toekomst nog meer energie op te wekken. “Een berekening liet zien dat ons dak sterk genoeg is om meer zonnepanelen te plaatsen.”

De stekker in het stopcontact

Om kwart voor twaalf staat het schoolplein van De Arke vol met mensen rondom een afgedekte bouwlamp op zonne-energie. Wethouder Jonkman steekt vervolgens samen met Thieme uit groep 1 en David de oudste leerling uit groep 8, de stekker in het stopcontact. De symbolische handeling voor het in werking zetten van de zonnepanelen op het schoolgebouw.

Jonkman: “Met deze zonnepanelen zorgen wij beter voor de natuur en de omgeving. Wij zijn hartstikke trots op jullie als school. Gefeliciteerd met deze fantastische duurzaamheidsactie mede dankzij de Rabobank. Hiermee is De Arke een voorbeeld voor andere scholen. Dus daarvoor een groot applaus.”

De school heeft meer gedaan aan verduurzaming van het gebouw. Naast de zonnepanelen op het dak beschikken alle ruimtes nu ook over ledverlichting. Met dank aan een bijdrage van het gebiedsfonds Nij Beets, dat is ontstaan na de aanleg van het drijvende zonneveld op de zandwinput net buiten het dorp. Beide acties dragen bij aan de verduurzaming van het gebouw.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport gisteren
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31