Veel ideeën voor een verdere invulling van de Groene Long
Veel ideeën voor een verdere invulling van de Groene Long Sietse de Boer

De populairste ideeën van De Gordyk Oan set

Nieuws

GORREDIJK Het project ‘De Gordyk Oan Set’ leverde ruim vijftig ideeën op om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Ingestuurd door de inwoners, verenigingen en organisaties uit het dorp zelf. De eerste stemronde is geweest. Tien projecten gaan door naar de volgende ronde.

Op 8 januari sloot de eerste digitale stemronde van het project. Er zijn in totaal 840 stemmen uitgebracht. De uitkomst laat zien welke van de tientallen ideeën het meest in de smaak vielen.

De meeste stemmen (57) gingen naar het voorstel van Beweegteam Opsterland en Unifit om in de Groene Long een startpunt te maken voor een beweegroute van 1,5 kilometer dwars door het Gordykster bos. De initiatiefnemers vinden namelijk dat teveel Gordyksters niet voldoende bewegen. De Beweegroute moet jong en oud uitdagen met een open plek voor oefeningen, een balanceerboomstam, een springparcours van keien, een monkeybar en een slingertouw. Het beweeginitiatief wordt op de voet gevolgd (55 stemmen) door een voorstel van Natuurvereniging Geaflecht om samen met buurtbewoners een plan te maken voor een mooier park waar veel mensen en dieren het naar hun zin hebben. Daarvoor is het de bedoeling om meer bomen, planten en struiken te planten en een bruggetje te plaatsen.

Top-10

Ook het idee om de Music Meeting Gorredijk een extra zetje in de rug te geven kreeg 55 stemmen. Het muziekfestijn bestaat al 24 jaar. Maar mede door prijsverhogingen wordt het volgens de organisatie lastiger om de begroting rond te krijgen. “We willen graag dat de Music Meeting blijft bestaan en toegankelijk blijft voor iedereen. Met deze bijdrage willen wij ervoor zorgen dat we weer een mooie editie neer kunnen zetten.” 

In de top-10 verder: zwembad De Delte wil graag een pierenbad aanleggen (49 stemmen); de Hoofdstraat omtoveren tot boulevard (34); de terugkeer van een speeltuin in het zuidoosten van het dorp (33); een losloopgebied voor honden in de Groene Long (28); groep 5 van School Loevestein wil graag een glijbaan in De Delte, een hondenspeelplaats, een rollerskatebaan (28); centrum gezelliger maken door auto’s te weren (27) en Sportief op ‘e Gordyk denkt aan bankjes en buitenfitness in de Groene Long en het met planten verfraaien van de rotondes (26).

“We gaan nu eerst met de initiatiefnemers van tien projecten waarop het meest gestemd is om tafel”, legt Aly Loes Vellema van gemeente Opsterland uit. “Daarbij kijken we of het idee voldoet aan de spelregels, wat er haalbaar is, wat de kosten zijn en hoe het uitgevoerd moet worden.” In totaal is er 200.000 euro te besteden, per project maximaal 50.000 euro. “Dit om te voorkomen dat al het geld naar één idee gaat. Als er per project minder geld nodig is, kan het zijn dat er meer dan vier ideeën worden uitgevoerd.” 

Tweede ronde

Op 19 februari wordt duidelijk welke ideeën voor de finale in aanmerking komen. De haalbare plannen komen terug op de site stemvan.opsterland.nl voor een tweede stemronde van 20 februari tot 19 maart. Inwoners krijgen dan online een portemonnee met geld om dit te verdelen over de projecten die zij belangrijk vinden. De winnaars worden na 27 maart bekendgemaakt. De winnende projecten worden voor 31 december dit jaar uitgevoerd.

Regionale kernen

‘De Gordyk Oan Set’ startte in oktober vorig jaar en is onderdeel van het Regio Deal Zuidoost Friesland, waarin ook aandacht is voor sterke regionale kernen. Gorredijk is aangewezen als een van die kernen. Er is gekozen voor burgerparticipatie via het online platform Stem van Opsterland.

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 23 uur geleden