De-Skans
De-Skans

Opnieuw volop vragen rond De Skâns

Nieuws

BEETSTERZWAAG Is alweer een locatieonderzoek echt nodig? Wat is de volgorde in het proces? Wie heeft het initiatief? Moeten we eerst niet weten wat voor Skâns we willen? De Opsterlandse gemeenteraad zit vol vragen over het volgende Skâns-hoofdstuk, terwijl iedereen tegelijkertijd graag snelheid wil.

Collegepartijen Opsterlands Belang en ChristenUnie waren teleurgesteld in de volgende stap richting een toekomstbestendige Skâns. “We dachten echt veel verder in het proces te zijn”, aldus Willemijn Bruining (Opsterlands Belang). “Dit duurt wel heel lang.” Wanda Geertsma (VVD) klaagde over een summier voorstel en een gebrek aan overzicht van het proces. “De genoemde locaties zijn toch ook al eerder onderzocht? En welke uitgangspunten hanteren we?”

Locatie valt af

Wethouder Libbe de Vries had de raad toen al meegedeeld dat de actualiteit het raadsvoorstel had ingehaald. Het college van B en W spreekt in het voorstel, dat om 15.000 euro vraagt voor een locatieonderzoek voor de toekomstige Skâns, over vier opties op drie locaties. Het gaat om vernieuwbouw op de huidige locatie van De Skâns met als alternatief nieuwbouw op het eigen parkeerterrein direct aan de Stationsweg. Tweede locatie is het nieuwste deel van de Burgemeester Harmsma School en derde locatie is de Ontmoetingskerk aan de Schansburg. 

Sa! meldde vorige week dat de locatie van de Ontmoetingskerk volgens het kerkbestuur nooit een optie is geweest en dat er ook nooit over is gesproken. Wethouder De Vries: “Dat moast ik ek yn de krante lêze, mar neffens De Skâns hat der wol deeglik oerlis west.”

Volgorde

Raadsleden worstelen met de volgorde van het proces, zo bleek maandag. Volgens de wethouder heeft de denktank van De Skâns nog niet aangegeven hoe zij de opzet van de nieuwe Skâns ziet. Dat bracht Oebele van der Veen (ChristenUnie) tot de opmerking dat het toch vreemd is dat je nu de meest geschikte locatie gaat zoeken, terwijl je nog niet weet waarvoor die geschikt moet zijn.

Raadsconferentie

De discussie over De Skâns kent al een jarenlange geschiedenis. Sinds de zomer van 2019 ligt het initiatief bij de mienskip van Gorredijk. Een jaar later stapte De Skâns uit een gezamenlijk mienskipsinitiatief met Sportcentrum Kortezwaag, om vervolgens met een eigen denktank verder te gaan. Deze denktank riep maandag ook vragen op. “Ik soe wolris witte wolle wa’t dêryn sitte en wa’t sy fertsjinwurdigje”, aldus Harm de Jong (FNP). De wethouder ziet deze denktank als vertegenwoordiging van de mienskip, zo benadrukte hij . “Sy binne ek de opdrachtjouwers fan it lokaasjeûndersyk.”

De gang van zaken rond het locatieonderzoek is een breuk met een eerder besluit van de gemeenteraad om in een raadsconferentie randvoorwaarden te stellen voor de verdere planontwikkeling van De Skâns. Die conferentie kwam er niet, volgens het college vanwege een drukke raadsagenda na de laatste raadsverkiezingen. 

Dat verbaasde Martin de Vries (CDA): “Het verzoek voor een locatieonderzoek ligt er al sinds december vorig jaar. In tien maanden was er toch wel een gaatje te vinden?” Johan Sieswerda (GroenLinks) vroeg zich af wat er was geleerd van het dossier Kortezwaag. “Gaan we nu eerst een locatieonderzoek instellen om daarna criteria vast te stellen?”

Haast is nodig

Wethouder De Vries, die het dossier in het nieuwe college overkreeg van collega Anko Postma, wil haast maken met het proces vanwege de betrokkenheid van de Burgemeester Harmsma School. “Sy wolle fierder mei de takomstplannen en dan moat dúdlik wêze oft dat mei of sûnder De Skâns yn it gebou is.” Het onderzoek vergt volgens de wethouder circa zes weken, waarna hij met de resultaten weer bij de gemeenteraad terugkomt.

 In een toelichting gaf De Vries vorige week aan dat de raad in de oriënterende vergadering van maandag randvoorwaarden aan het onderzoek kon meegeven. Zover kwam het niet. De lichaamstaal van de raadsleden sprak boekdelen. Men weet eigenlijk niet wat men met dit voorstel aan moet. Wordt vervolgd op 19 september in de besluitvormende gemeenteraad.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 14 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54