Afbeelding

Opnieuw uitstel besluit De Skâns

Nieuws

De komende twee weken is er volop discussie over de toekomst van De Skâns in Gorredijk. Blijft De Skâns op de huidige locatie of volgt er sloop en aansluiting bij een nieuwe multifunctionele accommodatie bij de Burgemeester Harmsma School. Duidelijkheid komt er volgens wethouder Piet van Dijk pas na de zomer. “Wij hebben nog geen zicht op de financiële situatie van de gemeente Opsterland in de komende jaren. Dat moet er eerst zijn voordat we kunnen beslissen over een miljoeneninvestering.”

Het besluit over de toekomst van De Skâns valt pas na de zomer. De gemeente Opsterland wil eerst duidelijkheid over haar financiële positie.

Op donderdag 11 uni is er in De Skâns wel een voorlichtings- en discussiebijeenkomst over de mogelijke toekomstscenario’s van De Skâns. Dat is nog een toezegging van Van Dijk na eerdere bijeenkomsten eind vorig jaar. Op maandagavond 15 juni staat het onderwerp ook op de agenda van de gemeenteraad. Dan vallen er echter nog geen beslissingen. Volgens Van Dijk zijn alle studies klaar en is er een helder overzicht van de plussen en minnen van beide scenario’s. Het College schrift in brieven naar betrokken partijen dat ze een lichte voorkeur heeft voor verplaatsing naar het MFA. Het College van B en W maakt echter geen keuze voordat duidelijk is hoeveel geld Opsterland kan investeren. Met de plannen voor De Skâns zijn een kleine 10 miljoen euro gemoeid.

De financiële onzekerheid zit volgens de wethouder in de omvang van de uitkering die Opsterland vanuit Den Haag krijgt, maar ook in de onduidelijke kosten die samenhangen met de decentralisatie van de zorg. Bovendien wacht Opsterland met spanning op een gerechtelijke uitspraak op 12 juni over de precariobelasting. Deze belasting die nutsbedrijven moeten betalen voor de kabels en leidingen door gemeentegrond levert miljoenen euro’s op wanneer de rechter instemt met deze vorm van belasting.

Het nieuwe uitstel is voor met name de sportverenigingen in Gorredijk teleurstellend. De plannen voor sportcentrum en sportpark Kortezwaag hangen direct samen met het besluit over De Skâns. De gezamenlijke sportverenigingen zijn het onderling eens dat ze alle sport graag willen clusteren bij Kortezwaag. Vanavond (woensdag) gaan de gezamenlijke sportverenigingen hierover in overleg met gemeenteraadsleden. Gouke de Vries (voorzitter LDODK): “Heel jammer dat we nu weer moeten wachten. De sportverenigingen zijn het met elkaar eens. En nu stokt het weer. Als we niet oppassen schuift alles weer een seizoen op.”

Meer SA!

Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 6 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37