Jaap Spoelstra kreeg een verrassingspakket van Daan's drogisterij van Irenes zus Chantal.
Jaap Spoelstra kreeg een verrassingspakket van Daan's drogisterij van Irenes zus Chantal. Foto: Sietse de Boer

Vaderdag: ‘Ik mis him hjir sa fier fuort’

Nieuws

CURACAO/SIEGERSWOUDE Sinds augustus vorig jaar woont ze op Curaçao en dat is wel ver weg om iets voor Vaderdag te organiseren, bedacht Irene Spoelstra. Dus toen de Sa!-oproep verscheen om vaders in het zonnetje te zetten, hapte ze graag toe. “Heit hat in soad foar my betekene en dat docht er noch steeds.”

“Heit en ik ha in spesjale bân, we lykje ek in soad op elkoar.” Echte Spoelstra’s zijn ze, lacht Irene. “Trochsette, ast wat begjinst, doch it dan goed en meitsje it ôf.” Heit Jaap Spoelstra wilde altijd graag boer worden, dat zat er niet in. Maar het blijft nog steeds zijn hartenwens. “Hy hie ea de kâns om nei Amearika te gean, mar hat dat ôfslein omdat heit en mem noch mar krekt byelkoar wienen.” 

Dat hij die kans voorbij liet gaan, daar heeft hij nog altijd een beetje spijt van, denkt zijn dochter. Niet verwonderlijk dus dat hij medeverantwoordelijk is voor het feit dat zijn dochter nu op Curaçao zit.

Dat vertrek was een grote stap voor de 23-jarige, pas afgestudeerde docent Nederlands. “Heit sei: ast no net giest, krijst miskien nea sa’n kâns wer.” Zijn eigen droom om boer te worden kwam niet uit, en daarom hield hij zijn dochter voor: je moet je kansen pakken. Ook toen haar relatie uit ging, was heit Jaap daarin haar steun en toeverlaat.

Jaap Spoelstra is een man die veel voor anderen doet. Onder andere bij De Mande in Bakkeveen waar ze ter kerke gaan. Daar organiseert hij veel activiteiten, maar blijft daarbij zelf altijd op de achtergrond. “Wy sizze wolris: heit is ek in hiele goeie foar syn baas.” 

Op zijn achttiende begon hij bij het Landbouw Economisch Instituut (LEI) en daar werkt hij nog altijd, nu als een van de onderzoeksinstituten van Wageningen University & Research. Eerst ging hij bij de boeren langs om de boekhouding te controleren en in systemen te zetten. Sinds een paar jaar is hij projectleider en zorgde hij voor een nieuw datasysteem.

Jaap en echtgenote Marjan gingen al twee keer op bezoek bij hun dochter. Die eerste keer constateerde Jaap dat het dakterras daar veel te warm werd. Hij kocht een schaduwdak en nam dat mee bij hun tweede bezoek in april. “En doe wie heit moarns betiid al dwaande om it te ynstallearjen, krekt sa as hy is. Ik ha sa’n heit dy’t alles foar dy docht, dat fynt hysels sa gewoan.” 

Vorige week nog, het slot van haar auto was stuk waarop ze naar heit belde wat ze moest doen. Uitgebreide instructies volgden. “Ik moast wol laitsje en sei: heit syn hannen jokje seker? Ja, sei er, en ik kaam it leafst drekt nei dy ta. Sa leaf!”

Met deze aandacht in de krant wil Irene haar heit laten weten dat ze hem mist. “Mar ik mis se allegear fansels, ek mem en myn broerke en suske. Kommende moanne ha ik fakânsje, dan gean ik in moanne lang wer nei hûs.”

Deze speciale Sa!-Vaderdagactie is mede mogelijk gemaakt door Daan’s Drogisterij uit Gorredijk.

Meer SA!

Afbeelding
Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’ Cultuur 8 minuten geleden
Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 6 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09