Afbeelding

Forse investering in huisvesting Voedselbank

Nieuws

GORREDIJK Het college van B en W van de gemeente Opsterland wil het voormalige Groene Kruisgebouw in Gorredijk voor bijna 250.000 euro verbouwen en verduurzamen. Zoals eerder al bekend werd heeft de gemeente het pand op de hoek van de Stationsweg en de Jan Eisengastrjitte vorig jaar aangekocht. In de plannen van het college krijgt het gebouw twee maatschappelijke doeleinden. De benedenverdieping wordt het nieuwe onderkomen van de Voedselbank Opsterland. Op de bovenverdieping wil Op- sterland tijdelijke noodhuisvesting creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

De Voedselbank is nu al jaren gevestigd aan de Stationsweg, een paar honderd meter verderop. Maar het bestuur is al langere tijd op zoek naar een nieuwe locatie omdat de huidige locatie niet voldoet aan de eisen rond voedselveiligheid. De gemeente Opsterland vindt het belangrijk dat de Voedselbank haar taken goed kan uitvoeren. Het college noemt de Voedselbank zelfs essentieel vanwege een toename van het aantal klanten, een trend die waarschijnlijk nog wel even voortduurt. Door te investeren in huisvesting kan de Voedselbank ook in de toekomst haar maatschappelijke bijdrage duurzaam voortzetten, zo schrijft het college in het raadsvoorstel. 

Forse eigen bijdrage

De Voedselbank wil zelf ruim 200.000 euro bijdragen aan het opknappen van het nieuwe onderkomen. Hiervoor zijn al diverse fondsen benaderd, er zijn ook al bijdragen toegezegd. Maar om de bijdragen zeker te kunnen stellen vragen de fondsenverstrekkers zekerheid over de investeringen van de gemeente. Volgens planning starten de bouwwerkzaamheden op de begane grond in het najaar van 2022. 

De gemeente Opsterland stelt het gebouw aan de Voedselbank beschikbaar, in ruil daarvoor vervalt de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 6.000 euro. Ten opzichte van de huidige situatie is Opsterland dan jaarlijks ruim 6.300 euro meer geld kwijt aan de Voedselbank. Er moet nog wel overeenstemming bereikt worden over bijvoorbeeld de energieprijzen.  

Noodopvang

Opsterland heeft op dit moment grote behoefte aan noodhuisvesting. Volgens het college structureel als noodopvang, maar op dit moment heel actueel als locatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens het college is een aantal ruimten op de bovenverdieping van het voormalige Groene Kruisgebouw snel geschikt te maken als noodopvang.    

De gemeenteraad vergadert op maandag 11 april over de plannen van het college. De oriënterende en besluitvormende raad worden dan op dezelfde avond gehouden. 

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 13 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51