De net onderscheiden Jan Visser met zoon Binne Jan en schoondochter Lianne.
De net onderscheiden Jan Visser met zoon Binne Jan en schoondochter Lianne. Sietse de Boer

Lintje voor dorpsicoon Jan Visser

Nieuws

HEMRIK Jan Visser (74) uit Hemrik is vrijdagavond onderscheiden voor zijn verdiensten als vrijwilliger in het verenigingsleven in zijn woonplaats Hemrik. Burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Opsterland reikte de versierselen uit die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

In het dorpshuis De Bining sprak burgemeester Van Selm de geheel verraste zaal toe. Het leek een gewone vrijdagavond te worden. Een gezellige vrijdagavond voor de vrijwilligers van het dorp, maar plots werd het stil toen de burgemeester de naam van Jan Visser liet vallen. Tientallen ogen waren ineens op hem gericht. De burgemeester: “Jan is betrokken bij alles wat er gebeurt in het dorp. Dat het zwembad nog bestaat, komt vooral door zijn inzet.”

Jan is inderdaad een spin in het Hemriker web. Bijna dertig jaar was hij penningmeester van de toneelvereniging De Harmonie en bestuurslid van Doarpsrounte De Himrik, de dorpskrant die maandelijks verschijnt. Ook was hij jarenlang actief in het bestuur van zwembad De Himrik. Kortom als er iets gebeurt in het dorp dan is Jan erbij betrokken. De burgemeester kijkt de zaal nogmaals vragend aan: “Wat voor persoon is Jan? Hij is motiverend. Hij heeft inzet. Volhardend en is sociaal bewogen. Hij is onmisbaar voor Hemrik.”

Na het opspelden van de Orde krijg hij de felicitaties en een bos bloemen van de burgemeester. Hepke Tel (60) uit Hemrik kent Jan Visser al jaren, ze zaten samen in het bestuur van De Bining: “Der binne net safolle as Jan. Hy hat in eigen miening en is foar net ien bang.” Tot zijn zeventigste was Jan Visser boer, maar in De Himrik ontpopte hij zich tot een manusje van alles. In het dorp was hij klusjesman, kantinebaas, inkoper, opruimer, schoonmaker en toneelspeler. Hepke: “At der wat gebeure moat, dan is Jan derby. At der wat net is, dan hellet Jan it.”

Nadat vele bekenden hem hebben gefeliciteerd, heeft Jan zelf de tijd om even na te denken wat hem zojuist is overkomen. “ Ik wist fan neat, mar doe’t ik al myn pakesizzers seach, tocht ik al dat der wat oan ‘e hân wie. It lintsje is prachtich, mar ik fyn it it moaiste foar de mienskip fan ‘e Himrik. Allinich kinst neat yn in doarp.”


Koninklijke Onderscheiding Jan Visser - Sietse de Boer

Meer SA!

Afbeelding
Subsidie voor plan Kolderveen Nieuws 1 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur 2 uur geleden
Lukster Heawei
Doorfietsroute vertraagd Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Felix is helemaal gek van de fifties Ondernemen 2 uur geleden
Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport gisteren
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 29 apr, 11:39
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47