Afbeelding

Ellen van Selm nieuwe burgemeester van Opsterland

Nieuws

Ellen van Selm is door een ministerieel scoutingsteam gescout als potentieel burgemeester en rondde vervolgens het programma voor aspirant-burgemeesters af. De burgemeestersopleiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is bedoeld om mogelijke burgemeesterstalenten buiten de standaard bronnen te vinden. Mevrouw van Selm liep in drie verschillende gemeentes stage, waaronder in een plattelandsgemeente.

De 50-jarige Ellen van Selm uit Lelystad is maandagavond door de Opsterlandse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Opsterland. Mevrouw van Selm is lid van D66, getrouwd en heeft drie kinderen. Ze was eerder (2002-2006) gemeenteraadslid in Lelystad, maar het is haar eerste burgemeesterspost.

“Ik wilde heel graag naar een plattelandsgemeente met meerdere kernen. Daar ligt mijn interesse al jaren, ik ben opgeleid als plattelandssocioloog en houd van het platteland. Opsterland is een hele mooie kans. Het is een prachtige en krachtige gemeente die trots is een plattelandsgemeente te zijn.”

Opsterland was voor mevrouw van Selm geen vreemd terrein. Tijdens haar studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen liep ze in de jaren tachtig stage bij de Volkshogeschool Allardsoog en woonde destijds in Bakkeveen. “Maar ik ken Gorredijk en Beetsterzwaag ook. Ik ben later ook met mijn gezin vaker in Opsterland geweest.”

Ellen van Selm is nu nog directeur van haar eigen consultancybedrijf en voerde als trainer en adviseur diverse opdrachten uit voor gemeenten en de landelijke overheid. Zij heeft daarnaast een ruime bestuurlijke ervaring, onder andere als voorzitter en lid van verschillende lokale, provinciale en landelijke besturen. Ze was onder andere directeur van Stichting Lokaal Rotterdam, trainde actieve buurtbewoners en gemeentelijke wijkmanagers. In Lelystad was zij initiatiefnemer en projectleider van het project buurtvoorlichters. Internationaal was ze actief op het terrein van organisatieverandering in Pakistan, bij de FAO in Rome en voor de Europese Unie in Polen.

De vertrouwenscommissie treedt niet naar buiten met nadere informatie over de kandidaten maar noemt mevrouw van Selm een enthousiaste, toegankelijke en daadkrachtige burgemeester. Op de Opsterlandse burgemeestervacature kwamen 25 sollicitaties binnen, de vertrouwenscommissie sprak met zes kandidaten.

De aanbeveling van de raad wordt deze week verzonden naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister doet de voordracht tot benoeming aan de Koning. Het is nog niet bekend per wanneer de nieuwe burgemeester aan de slag kan.

Ellen van Selm is als door de kroon benoemde burgemeester de opvolger van Francisca Ravestein (ook D66) die eerder dit jaar Opsterland verruilde voor de Zuidhollandse gemeente Pijnacker-Nootdorp. In de tussenliggende periode neemt Marian Jager-Wöltgens het burgemeesterschap van Opsterland waar.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 20 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws gisteren
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport gisteren
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00