Afbeelding

Harald laat in Duitsland droom uitkomen

Nieuws

Windeck-Dattenfeld Zo maar een zondagochtend. Met luid gegrom komen de eerste zware motoren aan bij de Bikers-Rast in Windeck-Dattenfeld. Het laatste stukje weg vanaf de rivier Sieg is steil omhoog. Dan moet het gas wel even open. Harald Modderman en Annemarie Berga hebben vanaf 9.00 uur de deuren al geopend voor het Frühstücksbuffet. Bij mooi weer een wekelijkse rendez-vous van soms wel honderden motoren. Zien en gezien worden bij een tussenstop met koffie of een Currywurst.

Van assurantieadviseur naar campingeigenaar. Harald Modderman uit Beetsterzwaag deed het. Samen met zijn vriendin Annemarie heeft hij sinds zes jaar een camping met Gaststätte Bikers-Rast in Duitsland. Zo blijkt dat ‘Ik vertrek’ ook succesvol kan zijn.

Op zijn achttiende riep Harald Modderman al dat hij ooit eens een eigen camping wilde. Het duurde tot zijn 45e voor het zover was. Eerst maakte hij carrière in de verzekeringswereld. Tien jaar lang had hij zijn eigen assurantiekantoor in Oldeboorn; A.I.N. had drie personeelsleden. “Maar op een gegeven moment had ik er genoeg van. Je moest ieder jaar opnieuw cursussen volgen. Het ging continu door.” En zo kwam het toch zover dat hij zich op zijn campingavontuur stortte. Er volgde een zoektocht die leidde door Luxemburg, België en Nederland. In het voormalige Oost-Duitsland kocht hij uiteindelijk een camping, dacht hij. “We zaten al bij de notaris toen ze ons lieten zitten. Dat is nog een heel verhaal geweest. We hebben toen wel geleerd dat je er in Duitsland een adviseur bij moet hebben.” De teleurstelling sloeg al gauw om in hoop toen redelijk snel daarna het oog viel op de plek waar Harald en zijn uit Terwispel afkomstige vriendin Annemarie Berga nu al weer bijna zes jaar zitten.

Verwaarloosd
Het was een enorme bende toen Harald het park in oktober 2010 in handen kreeg. Twee broers hadden het terrein enkele jaren eerder geërfd, maar hadden het daarna zwaar verwaarloosd. In de jaren tachtig was het ooit de tweede camping van Duitsland. Daar was zes jaar geleden weinig meer van over. De gemeente wist eigenlijk ook niet wat ze met het terrein aan moest. Er zaten nogal wat illegale bewoners, die zich om diverse redenen liever ook niet lieten zien. Harald: “Mijn schoonvader kwam hier en riep direct dat dit het domste was wat ik had kunnen doen. Het was dan ook één grote vuilnisbelt. Alles was overwoekerd.” Het leek een situatie die direct geknipt was voor het populaire tv-programma ‘Ik vertrek’. Ze zijn er ook voor benaderd, maar wilden er niet aan meedoen. De Duitse uitdaging was groot, iedereen op de camping deed maar wat. Vaste gasten hadden hun eigen voorzieningen.

Ruhrgebied
Harald gaf zichzelf vijf jaar de tijd om er iets van te maken. “De prijs was goed en de omgeving is prachtig. Je zit hier in het achterland van het Ruhrgebied, op ongeveer 60 kilometer van Keulen en Bonn. Daar wonen ontzettend veel mensen.” De camping is een zogenaamde Dauercamping, met veel vaste seizoenplekken. Op het hele terrein is er plaats voor 160 caravans, ruim honderd plekken zijn nu bezet. Harald en Annemarie verhuren er zelf ook vier. Een apart gedeelte van het park telt 27 huisjes, waarvan er 13 permanent bewoond zijn. De overige zijn vakantiewoningen. In een vergadering met alle vaste gasten maakte Harald zijn plannen duidelijk. Het viel in goede aarde. Zo’n zestig procent van wat er zat, zit er nog steeds. Stap voor stap is het terrein inmiddels opgeknapt. De camping voor tijdelijke gasten ontwikkelt zich langzaam. Harald en Annemarie adverteren er bewust nog niet mee. Eerst moet alles af zijn. “We richten ons uiteindelijk op dertig tot veertig plaatsen voor rondtrekkende toeristen.”

Populair voor motoren
In het voor- en najaar is de Gaststätte Bikers-Rast erg in trek bij motorrijders, wandelaars en dagjesmensen. Het is de oudste Bikertreff van Duitsland, opgericht in een tijd dat motorrijders lang niet overal welkom waren. Op mooie dagen trekt de Bikers-Rast nu honderden motorrijders. Acht medewerkers zorgen dat de bikers hun natje en droogje krijgen. Het Bergische Land, met veel bochtige wegen in een bergachtige omgeving is erg in trek bij motorrijders. Ook zijn er prachtige wandelroutes voor de vele natuurliefhebbers.  Harald: “Het is het achterland van de Ruhrpot. Maar dan heb je het wel over een gebied met 19 miljoen inwoners. Eigenlijk liggen we iets te ver van de snelweg, maar ze hoeven ons ook niet allemaal te vinden. Ook komen er steeds meer motorrijders uit Friesland onze kant op. Het is een mooie afstand voor een lang weekend.”

Het werken op de camping bevalt Harald goed. Hij wil op termijn nog weleens iets vanaf de grond opbouwen. “Ik ben hier van het voorjaar tot het najaar iedere dag aan het werk, maar ik heb ook iedere dag vakantie. Alleen maar grasmaaien is niets voor mij, ik wil graag wat ontwikkelen. We zijn nu bezig met lokale ondernemers om te kijken waar we elkaar kunnen ondersteunen. De ene hand moet de andere hand helpen.” Harald en Annemarie hebben ook nog een huis in Gorredijk. Vanwege haar kinderen, Jelke en Germ, is Annemarie daar nog een groot gedeelte van het jaar. Ze is met name verantwoordelijk voor de verhuur en de administratie. 

www.bikersrast-dattenfeld.de

www.camping-dattenfeld-sieg.de

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 21 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33