Afbeelding

Tweede pinksterdag: zeventig jaar getrouwd

Nieuws

. Bij velen is het echtpaar Hoekstra bekend als de uitbaters van bar-discotheek Phoenix aan het Easterein in voormalig Kortezwaag. “We ha altyd yn bars en kafee’s wurke, it wie in drok libben”, vertelt Coba. In Lippenhuizen runden ze twee jaar het dorpscafé, waarna ze in 1960 bar De Ponderosa openden aan het Easterein. “Yn 1979 ha we dêr brân hân, der wie hast neat mear oer.” De uitspanning werd herbouwd en verrees als discotheek Phoenix uit de as. “Yn de jierren njoggentich bin we stoppe en ferhuze nei de Badwei. Hjir wenje we al wer 25 jier.”

Maar een keer eerder viel hun trouwdag tijdens Pinksteren. Dat was in 1948, twee jaar nadat Albert Hoekstra (91) en Coba van den Bosch (91) trouwden. Dit jaar maakten ze op tweede pinksterdag de zeventig huwelijksjaren vol.

Coba en Albert leerden elkaar in ’45 kennen tijdens een dansavond bij Hotel Brinksma in Jubbega, de woonplaats van Coba. Een jaar later trouwden ze en trokken in bij de ouders van Albert in Kortezwaag. “We ha dêr twa jier wenne, doe krigen we in húske oan de Molenwal op ‘e Gordyk.” In die tijd werkte Albert als monteur en chauffeur. Zes jaar later vertrok het gezin naar Lippenhuizen. Voor hun trouwen werkte Coba onder andere in het ziekenhuis, de tabaksfabriek in Heerenveen en het buurthuis in Jubbega. “Dat wie de oarloch. Moatst dy foarstelle, op de fyts nei ’t Fean, in hiele ûndernimming yn dy tiid.”

Albert zat in de oorlogsjaren een tijdje ondergedoken aan de Dwersfeart, in een bosje achter de huidige manege Dekema. “Dêr ha ik mei myn broer in hiel skoft wenne. We hienen in gat dold en dêr strie yn dien. Ik wit noch dat frou De Vries mei in boatsje delkaam om ús sûpenbrij te bringen. We ha doe best wol honger hân, ik molk nachts wolris stikem in ko by de boer. En op de Singel wenne ien mei it Dútsk unifoarm oan. Hy wist dat wy dêr sieten, groete moarns altyd. Mar hy hat ús nea ferklapt en dat wie in gelok.”

Naast het werk als café-uitbater zocht Albert Hoekstra andere manieren om iets te verdienen. Zo kocht hij een vrachtwagen en reisde daarmee een aantal keren naar Bagdad om machineonderdelen af te leveren.  Met diezelfde vrachtwagen vervoerde hij ladingen zand tijdens de watersnoodramp in Zeeland in 1953. De zeventig al voorbij, haalde Albert met zijn maat Jan Hylkema het vliegbrevet. “Gewoan omdat it hartstikke moai wurk is. Je fiele je frij boppe de grûn.” De vrienden kochten samen een ultralight toestel, een dubbeldeks Mistral.

Het echtpaar Hoekstra woont nog zelfstandig in het grote huis met grote tuin aan de Badweg. Ze krijgen veel hulp van de kinderen, vooral bij het tuinonderhoud. Ze kregen een zoon en twee dochters, zes kleinkinderen en evenzoveel achterkleinkinderen. Omdat niet iedereen aanwezig kan zijn tijdens de trouwdag op 16 mei, wordt het feest zondag 22 mei gevierd in De Koppenjan.

Meer SA!

Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 13 minuten geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 14 minuten geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 17 minuten geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 18 minuten geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 14 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 17 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws gisteren