Afbeelding

Wijnjewoude heeft haast met zonneveld

Nieuws
Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) zit in tijdnood. De dorpscoöperatie wil graag subsidie (SDE+) aanvragen voor de aanleg van een zonneveld bij Klein Groningen, maar daarvoor is planologische medewerking nodig van de gemeente Opsterland.
Bestuurslid Pieter de Kroon hield maandagavond in de gemeenteraad een vurig pleidooi om raadsleden te bewegen het college van B en W onder druk te zetten hiervoor alles uit de kast te halen. “Oars binne wy in jier fierder en rinne wy in soad subsydzje mis.” WEN vindt haar project onder andere uniek omdat het rendement van het veld naar het dorp terugvloeit en niet in de zakken van projectontwikkelaars belandt.
De plannen van WEN aan de Tolleane variëren van een zonneveld van 7.000 m2 tot een veld van zes hectare. De meest uitgebreide variant is door de buurt kritisch ontvangen. Marga Oosterveld liet namens buurtvereniging Klein Groningen weten zich overvallen te voelen door de omvang van het project. “Grootschalige zonnevelden bij kleine dorpen klinkt niet lekker.” Oosterveld ziet veel meer in het gebruik van zonnepanelen op daken. “Dat sluit beter aan op het beleid van de provincie en zo kun je ook in de helft van de energiebehoefte voorzien.” Een eerste rondgang in het buurtschap leverde meer tegenstanders (15) dan voorstanders (6) van het plan op. WEN wil graag met de buurt in gesprek. De Kroon: “Miskyn wurde wy it wol iens, mar dan is it al moai dat de subsydzje yn de kast leit, oars jout it ek neat dat wy it iens binne.”
Op verzoek van de fractie OpsterLanders sprak de gemeenteraad maandagavond over het Opsterlandse ambitiedocument zonne-energie. Het bracht nog niet veel duidelijkheid. Dat Opsterland ambitieus is, was eind vorig jaar al duidelijk bij de presentatie van het ambitiedocument. In vijf jaar hoopt Opsterland dat er zonneparken komen met een capaciteit van 9 megawatt aan elektriciteit. Naast Wijnjewoude zijn er volgens de wethouder plannen in Bakkeveen, Nij Beets, Gorredijk en Terwispel. De stand van zaken van deze projecten is onbekend. Wethouder Rob Jonkman gaf wel aan alle plannen op dezelfde wijze te beoordelen, of het nu initiatieven uit de dorpen of plannen van commerciële partijen zijn. In overleg met de aanvragers wil Opsterland kijken hoever ze kan uitrekken en strekken, maar procedures nemen tijd. Daarmee hielp Jonkman WEN voorlopig uit de droom. Als zij een grootschalig project willen is een korte procedure niet haalbaar.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 3 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 18 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen gisteren
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33