Afbeelding

Cijfers nemen twijfels niet weg in Skoatterwâld

Nieuws

“Wij bouwen een huis van meer dan 500.000 euro. We investeren 20.000 euro om zonder gasaansluiting te kunnen en lopen daarmee voorop in de energietransitie. En dan hoor je ineens dat er onder je huis gas wordt gewonnen.” Een wrange constatering van een toekomstige bewoner van de wijk in Skoatterwâld. “Als wij over tien jaar dit huis weer willen verkopen, krijgen we dat geld nooit terug, nooit. Het beeld van wonen op een gasbel en de bijbehorende onzekerheid is nu al neergezet.”  

De maximale bodemdaling in Skoatterwâld is beperkt, risico op aardbevingen zijn nihil. Toch namen al deze droge cijfers de twijfels bij de huidige en toekomstige bewoners van Skoatterwâld niet weg. Er speelt meer: gevoel, woongenot en waarde van de woningen.

Er was veel informatie donderdagavond voor de circa tachtig mensen die net een kavel in Skoatterwâld hebben gekocht of al aan het bouwen zijn. Van alle kanten wordt het proces en de staat van de gaswinning vanuit de winningsput in Langezwaag toegelicht. Door de gemeente Heerenveen, het ministerie van Economische Zaken, door exploitant Vermilion en door een onafhankelijke expert van Fugro.

Informatievoorziening
Vermilion stak direct de hand in eigen boezem. De informatievoorziening had beter gemoeten. Woordvoerder Fokke Jansma: “Dat heeft blauwe plekken opgeleverd, ook bij ons. Het moet voortaan beter. Met alles wat er in Groningen is gebeurd is er rond gaswinning nu een andere werkelijk dan in het verleden.”

Dit zelfde inzicht wilde de zaal ook graag van de gemeente Heerenveen horen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan en wethouder Siebren Siebenga waren dat niet direct van plan. Ze wijzen op de gebrekkige informatie van Vermilion en lopende procedures bij Economische Zaken. Bovendien staat de boorinstallatie op grondgebied van buurgemeente Opsterland. Daarom is Heerenveen in het verleden niet intensief bij het proces betrokken. Het verbaast aanwezigen dat de beide gemeenten hierover niet meer informatie delen. Zeker omdat de toren in Opsterland staat, maar de het grootste deel van het gasveld onder de gemeente Heerenveen ligt. Toezeggingen over een mogelijke second opinion over mogelijke bodemdalingen en bevingen, zoals uit de zaal wordt geopperd, komen er ook niet. “Heerenveen vertrouwt op de kennis van TNO”, aldus de burgemeester.

Geen directe schade
Vermilion presenteerde de meest recente cijfers over mogelijke bodemdaling van de boorput in Langezwaag, van waaruit ook gas onder Skoatterwâld wordt gewonnen. Bij de winningslocatie is de maximaal verwachte bodemdaling 1,3 cm, maar het meest waarschijnlijk blijft het beperkt tot 0,6 cm. Aan de randen van de winning waaronder de wijk Skoatterwâld gaat het om een voorspelde daling van 0,4 cm. Vermilion voegde er nog aan toe dat de eerste metingen na vier jaar winning in het gebied een bodemdaling laten zien die kleiner of gelijk is aan de meetonnauwkeurigheid. Met andere woorden: er is niet te zeggen of deze daling wel of niet te wijten is aan de gaswinning.” Onafhankelijk deskundige Onno Dijkstra (Fugro) verwacht geen directe schade aan gebouwen. Er is volgens hem geen aanleiding om de fundering of constructies aan te passen.

De informatieavond voor kavelkopers was de eerste in een serie van drie die de gemeente Heerenveen over de gaswinning organiseert.

Meer SA!

Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur gisteren
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51