Afbeelding
verkiezingen-web

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Opsterland

Nieuws
Waar gaat Opsterland in de nieuwe raadsperiode naartoe? En met wie? Gaat de coalitie van Opsterlands Belang, CDA en ChristenUnie een derde periode in of komt er fris bloed op het pluche? En waar gaat de verkiezingscampagne over? Op naar de raadsverkiezingen van 21 maart.  
In de loop van de avond van de 21e maart zijn de politieke verhoudingen voor de komende vier jaar duidelijk. Daarna kan de vorming van een nieuw college beginnen. De drie huidige collegepartijen Opsterlands Belang, CDA en ChristenUnie zijn nu acht jaar samen bezig. In de huidige periode kregen ze nog even versterking van de eenmansfractie van D66. Tot de integriteitskwestie rond voormalig raadslid Sikke Marinus twee jaar geleden leidde tot een vertrouwensbreuk. Ondanks deze ‘rimpeling’ loopt het tussen de huidige collegepartijen lekker. Zeker voor de buitenwacht, maar ook in de wandelgangen sijpelt weinig over spanningen door.
Er was nog wel een wethouderswissel. Piet van Dijk vertrok naar het Drentse Aa en Hunze. Hij heeft het daar goed naar de zin volgens een interview met het Dagblad van het Noorden. De kop deed de wenkbrauwen in Beetsterzwaag nog wel even fronsen: ‘De mensen zijn hier aardiger en hebben meer zorg voor elkaar.’ Lekkere opmerking over de gemeente die bij zijn afscheid nog het summum was. Zijn opvolger Anko Postma kreeg trouwens direct een paar pittige dossiers onder zijn hoede, waaronder de mfa in Gorredijk en het dorpshuizenbeleid. Dossiers met wat achterstallig onderhoud, zo bleek al snel.

De grootste

Bij de samenstelling van het nieuwe college speelt de grootste partij een belangrijke rol. Dat is nu Opsterlands Belang met zes zetels. Blijft dat zo? Of krijgt de partij toch nog een tikje mee van de affaires rond eerst Sikke Marinus en later Dieko van der Harst? Het is alweer twee jaar geleden, de kiezer is het misschien al vergeten, maar er is vast nog wel een andere partij die hier in de campagne even op terug wil komen. Stel dat Opsterlands Belang een zeteltje verliest en dat de PvdA zich enigszins herstelt van de klap van vier jaar geleden en van de huidige vier naar vijf zetels gaat. Met de PvdA als grootste partij ontstaat ineens weer een heel andere situatie. Ze staan in ieder geval te trappelen om terug te keren in het college, de plek waar ze tot acht jaar geleden decennialang de grootste partij waren.

Krêft fan de mienskip

Zover is het echter nog lang niet. Eerst is het woord aan de Opsterlandse mienskip. Dezelfde mienskip waaraan de gemeente Opsterland zoveel wil overlaten. Te pas en te onpas klinkt ‘de krêft fan de mienskip.’ Opsterland legt steeds meer verantwoordelijkheden bij de bewoners, bedrijven en verenigingen. Want de mienskip weet toch zelf het beste wat goed voor haar is. Dat klinkt mooi, maar blijkt in de praktijk nog best lastig. Als de mienskip haar krêft laat zien, weet de gemeente daar niet altijd mee om te gaan, zie de mfa-discussie in Gorredijk en de gang van zaken rond De Wier in Ureterp. Ook de ambtelijke organisatie heeft regelmatig moeite met deze zogenaamde kanteling in de manier van werken, soms tot frustratie van de wethouders. Aan de andere kant worden de ambtenaren weleens gek van wethouders die A zeggen, maar het liefst B doen. Maar er is nog een andere actuele vraag: hoeveel kun je van de mienskip vragen? Kijk naar het recente voorbeeld van het nieuwe dorpshuizenbeleid. Opsterland wil de dorpshuizen verzelfstandigen en helpen met een duurzame exploitatie. Sommige dorpshuisbestuurders reageren al huiverig. Dat is wel heel veel verantwoordelijkheid en het is al zo lastig om bestuurders te vinden. Het blijft dus zoeken. Hoeveel krêft kan de mienskip leveren en hoe goed gaat de gemeente met de getoonde krêft om?

Zelfstandigheid

Er zijn meer leuke discussiethema’s, zoals de toekomst van Opsterland als gemeente. Hoe moet het verder met het verstandshuwelijk met Oost- en Weststellingwerf? Het is nog steeds niet duidelijk wat de befaamde stip aan de horizon is waar de gemeenten samen naartoe willen. Tussen politieke partijen bestaan ook grote verschillen. Waar de een stevig vasthoudt aan een zelfstandig Opsterland, wil de ander het liefst zo snel mogelijk aansluiten bij een grote krachtige gemeente met daarin óf Smallingerland óf Heerenveen. De provincie houdt zich op dat terrein nog erg rustig.

Vergrijzing en ontgroening

En hoe komt het met het platteland? Of het aantal inwoners nu wel of niet fors krimpt, buiten kijf staat dat de samenstelling van de bevolking fors verandert. De vergrijzing en ontgroening gaan in Opsterland volgens de verwachtingen samen op. Dus meer ouderen en minder jongeren. Dat heeft hoe dan ook de komende tien tot vijftien jaar grote gevolgen. Voor het onderwijs, voor het verenigingsleven, voor de accommodaties, voor de culturele instellingen, voor de zorg, voor de woningvoorziening en ga zo maar door. Daar wachten de komende jaren grote politieke keuzes. Maar net zo belangrijk: wat is de positie van het platteland in grote landelijke maatschappelijke discussies zoals de energietransitie? Vergeet ook de toekomst van de zorg niet. Opsterland heeft de grote decentralisaties van de zorg en het sociaal domein organisatorisch goed doorstaan. Maar het blijft een dossier met grote financiële risico’s.
Het is nu aan de partijen om te laten zien waar ze voor staan. Iedereen staat in de startblokken. Op naar 21 maart.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws gisteren
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31