Linda Eppenga.
Linda Eppenga. Linda Eppenga.

Thema voorlezen: Top 5 van Linda

Nieuws
Natuurlijk Jip en Janneke. Die zijn tijdloos, nog elke week gaan de avonturen van het iconische tweetal wel een keer over de toonbank. “Maar er is nog zoveel meer moois”, zegt kinderboekenverkoper Linda Eppenga. “En ouders en grootouders weten de nieuwe titels te vinden.”
Is het kinderboek in vergelijking met de iPad aan de verliezende hand als het gaat om de aandacht van het kind? Bij boekhandel Planteyn in Gorredijk merkt Linda Eppenga er niets van. “Integendeel, ik bespeur eerder een tegenbeweging, de verkoop van prenten- en kinderboeken neemt alleen maar toe.” Onlangs breidde de winkel de kinderboekenafdeling opnieuw uit, tot meer dan een kwart van het totaaloppervlak. Eppenga denkt dat de belangstelling deels te maken heeft met een hernieuwde hang naar gezelligheid binnen gezinnen. “Voorlezen heeft iets intiems, net als samen bordspelletjes doen. En als vaders en moeders daar zelf niet zo gauw bij stilstaan, helpen boekenoma’s wel een handje mee.”

Klassiekers

Door verhalen maken kinderen kennis met de wereld, herkenning is daarbij de belangrijke factor. En horen voorlezen doet lezen, weet Eppenga. Zelf een geboren boekenwurm las ze als kind haar broertje voor. “Die moest niets van lezen hebben, maar des te meer van verhalen. Zo raakte hij op latere leeftijd toch aan de boeken verslingerd.” Linda lepelt de boeken die bij haarzelf vroeger een onuitwisbare indruk achterlieten moeiteloos op: onder andere Kruimeltje, Lotje, de Kameleonserie, en later de jeugdromans van Thea Beckman, Roald Dahl en Tonke Dragt. De lijst klassiekers is lang, maar er is tegenwoordig zoveel meer. “Er verschijnt zoveel dat een fervente lezer als ikzelf moeite heb om het allemaal bij te houden.”

Grotere wereld

Jezelf kunnen verliezen in het verhaal, dat is volgens Eppenga een kenmerk van een goed kinderboek. “Fraai verzorgde illustraties en goed geschreven teksten houden de aandacht vast en leiden naar het inzicht: dit kan mij ook overkomen. Kinderen gaan zo op in een grotere wereld dan ze kennen. Voorwaarde is wel dat de verhalen enigszins aansluiten op hun belevingswereld.” Daarom vindt Linda dat de leeslijst in het voortgezet onderwijs per direct moeten worden afgeschaft. “De verplichting is funest voor het leesplezier, laat jongeren toch zelf hun voorkeuren ontdekken.”
Maar goed, we zouden het hebben over de prentenboeken voor de kleintjes. Daar begint het tenslotte mee. “Ik heb een hele stapel uitgezocht. Te veel? Jammer, dan houden we het bij deze vijf.”
Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen besteedt Sa! deze week uitgebreid aandacht aan het voorlezen, in samenwerking met de Bibliotheken Zuidoost Fryslân, Comprix (openbare basisscholen), Kinderwoud Kinderopvang en Planteyn Boeken in Gorredijk.
 

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 3 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 19 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen gisteren
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33