Kerstmarkt Beetsterzwaag.
Kerstmarkt Beetsterzwaag. Kerstmarkt Beetsterzwaag.

Het kerstgevoel op straat in Beetsterzwaag

Nieuws
De drukbezochte Kerstfair van Beetsterzwaag is er eentje van sfeer en gezelligheid, lekker eten en drinken. Een hond met kerstmuts als halsband, een huilende baby. “Ho, ho, ho”, roept de Kerstman en aait hier en daar iemand over de bol. “Moatst sjen wat der allegear brâne kin”, verbaast een oudere dame zich bij een van de vele stalletjes met kerstversiering. Hier en daar flakkert een vuurkorf; die warmte is niet onwelkom nu de temperatuur naar het vriespunt zakt. Sa! maakt een rondje en gaat op zoek naar het kerstgevoel.

Alberta, Peter en Jostan: De boom mist nog

DEF “Yes, knap!” Jostan van vier waagt zijn kans bij de Merri-Kwis-mis van de hulpboeren van De Ripen. Hij mag een stapje dichterbij en gooit dan trefzeker de bal door het gat in het prachtig geschilderde doek. Dan snel met zijn trofee, een houten rendiertje, bij heit Peter op de arm. Wat hun kerstgevoel is? “Uhhm”, denkt mem Alberta na. “Dat leuke boekje oer kryst dat ik foarlês oan Jostan. Dat alle minsken freonlik foar elkoar binne.” Voor Peter is een kerstboom het ultieme kerstgevoel. Tegen Jostan: “Wy gean aanst in hiele grutte keapjen no? Gean we mem mei ferrassen.” Want die boom mist toch, vindt hij. Hun huis in Beetsterzwaag is nu rommelig, staat vol dozen. In januari gaan ze verhuizen.

Anke en Hanneke: Zoete inval

Vriendinnen Anke uit Drachten en Hanneke uit Beetsterzwaag zijn het erover eens. Kerst is voor hen de gezelligheid met familie en lekker eten. “Ik mis de Sint Jan wel nu, die mooie nachtmis daar”, zegt Hanneke. Ze komt oorspronkelijk uit Den Bosch. Op kerstavond komen alle kinderen met aanhang bij haar eten. “Ik ben een echte Brabander. We houden van gezelligheid.” En dan is het tijdens de twee kerstdagen ook nog een zoete inval bij haar thuis. “Dus ben ik al begonnen met plannen. Je moet veel in huis halen.” Haar vriendin houdt van koken, weet Anke. “Bij ons doen we allemaal wat. Mijn dochter zorgt voor het vegetarische deel.”

Bente en Marrit: Lief zijn voor elkaar

Voor Bente (12) uit Beetsterzwaag is Kerst het hoogtepunt van het jaar. “Ik luister heel veel kerstliedjes, heb m’n Spotify er vol mee. Die gezellige sfeer, daar verheug ik me altijd op. Fijn dat je je hele familie dan tegelijk ziet en lekker eten en zo.” Ook op de Kerstfair verheugt ze zich ieder jaar weer. “Vanmorgen op school riep ik: yeah kerstmarkt, zin in.” Met vriendin en dorpsgenoot Marrit (12) geniet ze van de sfeer en gezelligheid op de markt. Marrit: “Kerst is supergezellig, de leukste tijd van het jaar en je bent allemaal net iets closer.” Lief zijn voor elkaar, daar draait het om tijdens Kerst. “Maar eigenlijk hoor je sowieso lief te zijn voor elkaar”, vindt Bente.

Corien en Hester: Stilstaan bij kerstverhaal

Schoonzussen Corien uit Drachten en Hester uit Beetsterzwaag hebben net een tas vol vogellekkernijen aangeschaft. Voor een kerstdiner? Nee, als origineel cadeautje voor haar zussen, zegt Hester. “Voor mij betekent Kerst stilstaan bij het kerstverhaal, bij de geboorte van Jezus. Want dat is waar het feest om draait, het is niet alleen maar een kerstboom.” Op kerstavond en eerste kerstdag staat bij haar als trouw kerkbezoeker een kerkdienst op het programma. “Dat is mij als domineesdochter ook met de paplepel ingegoten.”

Raymond: New York-cheesecake

 
Kerst is gezelligheid met familie, vindt Raymond uit Drachten. “En een paar rustige dagen”, als student klinische neuropsychologie heeft hij een druk leven. “Ik kijk altijd uit naar kerst. Het is gewoon gezellig en ik zie dan veel familieleden van wie ik sommigen lang niet heb gezien.” Eerste kerstdag viert hij met zijn moeder en familie van haar kant, tweede kerstdag bij vader met zijn familie. “Op tweede kerstdag nemen we allemaal eten mee. Ik ga dit jaar voor de New York-cheesecake.”

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 3 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51