Afbeelding
Syb-v.d.-Ploeg

Syb van der Ploeg over muziek en sport

Nieuws
De vele paralellen tussen muziek en sport vormen de kern van de theatervoorstelling SportSound van Syb van der Ploeg op donderdag 6 december (20.15 uur) op het podium van De Skâns. “Ast fan muzyk dyn berop makkest, giest in ûnwisse takomst temjitte. Mar it is my genôch om myn dream efternei te gean. En dat docht in sporter ek, dy folget ek in passy.”
Een andere gemene deler is het enorme doorzettingsvermogen en de discipline om daar te komen waar je wilt zijn. Veel mensen weten niet dat Syb van der Ploeg zelf duursporter is met een grote liefde voor schaatsen, wielrennen, hardlopen en de triatlon. Een sportieve veelvraat, in zijn eigen woorden. “Ik bin fanatyk reedrider en ha my krekt wer ynskreaun foar de Alternatieve Elfstedentocht.” Hij reed de Elfstedentocht driemaal op de schaats en ook op vele andere manieren. “Ik ha ‘m allinne noch net swom, dat hat in oar dien.” Die ander is natuurlijk Maarten van der Weijden. “Dy hat ek al in kear myn gast west yn SportSound.” Voor de voorstelling in Gorredijk heeft hij een van zijn andere sporthelden, schaatser Rintje Ritsma, uitgenodigd. “De foarstelling is eins in soarte ‘College Tour’; Rintje fertelt yn in blokje fan fyftjin minuten oer syn sport. It publyk mei ek fragen stelle. Dêr komme altyd hiele leuke fragen út.” Syb bezingt zijn sportheld ook in een speciaal lied uit ‘Rintje de musical’.
Verschillen tussen sport en muziek zijn er ook. “Sport kinst mjitte oan prestaasjes. By muzyk kin dat net. Muzyk moat je reitsje.” Dat muziek raakt, blijkt wel uit de vele meeslepende liederen die gezongen worden tijdens voetbalwedstrijden om de sfeer in het stadion te verhogen. “Ik ha der in fuotbalmedley fan makke. Mei grutte nûmers as ‘We are the champions’, ‘You never walk alone’ en it Frysk folksliet.” Op het programma staan ook eigen nummers, zoals ‘In nije dei’ dat werd opgenomen in het Abe Lenstra Stadion.
Sport en muziek vormen een rode draad in het leven van Syb van der Ploeg. “Ik rûn der al jierren mei om, om dêr in foarstelling fan te meitsjen.” SportSound is een voorstelling over de raakvlakken van muziek en sport met een mix van muziek, filmbeelden, interviews en persoonlijke verhalen. “Oer hoe’t sport myn muzyk ynspirearre hat en oer myn sporthelden en harren prestaasjes.” En over hoe minimaal soms het verschil is tussen winnen en verliezen, tussen succes en falen, de euforie en de zwarte gaten. De jonge, talentvolle muzikanten van de band WIEBE begeleiden hem daarbij.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 9 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 12 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 12 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 12 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09