Afbeelding

Nominaties Gouden Turf 2018: Tropische Kas

Nieuws
De verkiezing van De Gouden Turf zet dit jaar opnieuw de spotlights op de vrijwilligers. In twee afleveringen geeft Sa! een portret van de zes genomineerden, waarna inwoners van Opsterland in december kunnen stemmen.
De publieksprijs voor de Opsterlandse vrijwilligersorganisatie van het jaar is een initiatief van de politieke partij GroenLinks-OpsterLanders.  De genomineerden zijn mensen die een deel van hun vrije tijd besteden aan het organiseren van verenigingen of activiteiten.

Tropische Kas, Beetsterzwaag

Schitterend complex Toen de gemeente begin deze eeuw de overtuin met historische kas van de Lycklama à Nijeholts in hartje Beetsterzwaag wilde opruimen hebben enthousiaste mensen dit terrein voor een appel en een ei verworven. De Vereniging Vrienden van de Tropische Kas beheert inmiddels een schitterend complex met verschillende kassen, rijkbloeiende borders, een stinzenpad, een uitgebreide collectie kuipplanten en monumentale bomen. In een van de oranjerieën staat zelfs een bijenkast. In de ontvangstkas wordt koffie en thee geschonken en het complex is toegankelijk voor mindervaliden.
Naast de drukbezochte evenementen zoals Appeltjesdag en de Groenmarkt vinden er ook koffiemomenten bij bruiloften en een enkele uitvaart plaats. Dit jaar besteedde het televisieprogramma Binnenstebuiten aandacht aan deze mooie locatie. Nienke, Tjitske, Sjoukje, Hélène en Sib, afgevaardigden van vrijwilligersgroepen van de Tropische Kas, vertellen vol vuur hoe mooi het is om er te werken. “We werken met levende have, de kas is echt ons kindje. Er komt veel bij kijken, zoals al het onderhoud. Bovendien hebben wij een rondleidingsploeg, gastvrouwen, watergevers, de groengroep, een bakploeg, een materiaalman en een bestuur. Alle kennis en kunde hebben we in huis. We doen zoveel mogelijk zelf, van composteren tot taarten bakken.”
De bevlogen en flexibele vrijwilligers genieten zelf volop van de kas, net als alle bezoekers. De Tropische Kas blijft in ontwikkeling. Er komt een nieuw dak op een van de kassen en binnenkort worden plantenfamilies tot in detail gedocumenteerd. Ook scholen zijn steeds meer betrokken bij de Kas. In de winter staat het werk niet stil. Dan is het tijd voor schoonmaakklussen en bloemen en planten hebben ook dan verzorging nodig.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 49 minuten geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 22 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 23 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33