Jubilarissen Stanfries.
Jubilarissen Stanfries. Jubilarissen Stanfries.

Vijf Stânfries-leden gehuldigd

Nieuws
Meer dan tachtig jaar is Geertje de Jong-de Vries lid van gymnastiekvereniging Stânfries uit Gorredijk. Is daar geen speldje voor, vroeg haar nichtje zich af. Dat gaan we regelen, reageerde voorzitter Hilda Bron.
Volledig verrast werd Geertje zaterdagavond tijdens de tweejaarlijkse gymnastiekuitvoering in De Skâns door wethouder Libbe de Vries naar voren geroepen. Gejoel en applaus in de zaal, want iedereen kent Geertje. “Geertje hat 32 jier penningmeester west, is earelid en hat alris in sulveren spjeldsje fan de KNGU krigen. Sa lang lid, is dêr niks offisjeels foar? No, ja dus!” De wethouder vindt het bijzonder. “Want it lêste spjeldsje by Stânfries is mear as tritich jier lyn.”
Het balletje ging rollen toen de nicht van Geertje vroeg of ze bij Stânfries wel wisten dat haar tante eind deze maand negentig wordt en al bijna even lang lid is van de gymnastiekvereniging. De KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) bleek speldjes te hebben voor onder andere 80 en 90 jaar lidmaatschap. Hilda Bron: “Doe ha we sein: we regelje it no. We wachtsje net oant se njoggentich jier lid is.” Meteen ook regelde de vereniging speldjes voor ieder die langer dan vijftig jaar lid is. Dat waren er vier zaterdagavond.
[caption id=”attachment_23145” align=”alignnone” width=”900”] Hilda Bron, Geertje de Jong-de Vries, Auke Jongsma en Geesje de Vries.[/caption]
Auke Jongsma (91) is ruim 75 jaar lid van de vereniging. Hiervan was hij veertig jaar trainer. “Auke hie ien wurd: vuur!”, memoreert de wethouder. Vanuit de coulissen moedigde Auke zijn gymnasten met dit gevleugelde woord aan. “En as se klear stienen foar in oefening, helle Auke harren de kaam noch efkes troch it hier.” Hartstikke mooi dat speldje, vindt Auke, tot tranen geroerd. Hij genoot van de voorstelling die wel anders was dan in zijn tijd. “It is no folle spontaner en moderner. Marsjearen is derút. Mar kinst noch wol sjen wa’t froeger de dissipline goed leard hat.”
Geertje ging als zesjarige bij de gym en is er al meer dan 80 jaar bij. “Ik ha nea wer bedankt. Sels net doe’t se myn blineterm derút helle ha. Doe mocht ik net nei de gymnastyk, mar die dat stikem dochs.” ’s Zondagsmorgens was het vaste prik dat er thuis op de boerderij in het hooi werd geoefend. “Heit hie in rekstok makke. Hy sei dan: even dislokearje mei de toutsjes.” Samen met haar man Evert zette ze zich in voor de gymnastiekvereniging. Zo was het vaste prik dat Evert met ranja langs de route van de avondvierdaagse stond.
Geesje de Vries en Hilda Bron kregen een speldje voor meer dan vijftig jaar lidmaatschap. Geesje is nog steeds actief. Ze was lid van een dansgroep van negen dames. Dat sporten naast lichamelijke voordelen ook een sociale functie heeft, bewijst het feit dat de negen dames nog steeds een hechte vriendinnengroep vormen. Onder gejuich roept wethouder Libbe de Vries tenslotte Hilda Bron naar voren. “Hilda is as famke begûn by Geertje en kaam letter by Auke. Se is 27 jier trainster en sûnt 2014 foarsitter.”

 

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 9 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen gisteren
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport gisteren
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33