BHS en Ouders met kinderen eten in de Skans.
BHS en Ouders met kinderen eten in de Skans. BHS en Ouders met kinderen eten in de Skans.

Leerlingen FlambouTrimbeets en BHS maken samen buffet

Nieuws
“Is er nog groentesoep?” Reense is te klein om over de rand van de warmhouder te kijken. Kom maar op met je mok, gebaart gelegenheidschef Esmee. “Lekker veel balletjes?” Reense knikt, die heeft hij vanmorgen zelf staan draaien. Je kunt beter balletjes rollen dan uien snijden, had hij al gauw in de gaten. “Van uien moet je huilen.”
Het snijden van de uien lieten Reense en de anderen over aan klasgenoot Elmer. Geheel op eigen wijze heeft stoere Elmer de klus zonder tranen weten te klaren. “Ik heb gewoon mijn ogen dichtgehouden.” De truc kent hij van thuis, zo doet zijn vader het ook altijd als hij kookt. “En dan op gevoel snijden.”

Experimenteel buffet

Groentes snijden, aardappelen schillen, sla wassen, bouillon trekken, pasta koken, fruit pellen; de kinderen van groep 5 van basisschool FlambouTrimbeets zijn de hele woensdagmorgen in de weer geweest met de voorbereidingen van het 4-gangenbuffet voor hun ouders in het café-restaurant van De Skâns in Gorredijk. In de praktijkkeuken van de Burgemeester Harmsma School vertelden twaalf derdejaars BHS-leerlingen van de richting Zorg&Welzijn wat ze moesten doen. Het etentje voor de ouders is een van de onderwijsexperimenten waarmee de basisschool en de middelbare school alvast een voorschot nemen op de mogelijkheden die de gezamenlijke huisvesting in de nieuwe mfa van Gorredijk straks biedt, vertelt juf Sandra. “Ik heb vanmorgen alleen maar toegekeken. De leerlingen van de BHS hebben de kinderen bij de hand genomen.”

Voorproefje

Een lastige opdracht? Welnee, vindt Renzo. “Ik heb zelf ook een jonger broertje dus ik ben wel gewend met deze leeftijd om te gaan. We hebben voorgedaan hoe het moest en daarna zijn ze zelf aan de slag gegaan.” Om het niet te veel op werk te laten lijken, hebben de begeleiders tussendoor met de kinderen dansjes gedaan en liedjes gezongen. Zo werd het een lekker vrolijke boel in de keuken. Net als Renzo beschouwt Marscha de pedagogische opdracht als een voorproefje van wat haar na het eindexamen te wachten staat op de vervolgopleiding van het CIOS. “Dan ga je ook lesgeven. Het is leuk om te ontdekken dat kinderen naar je willen luisteren.”

Schijf van vijf

Met behulp van internet hebben de BHS’ers vooraf de gangen bedacht, vertelt Marscha. “We zijn uitgegaan van de Schijf van Vijf, met ook vegetarische gerechten. En het klaarmaken moest voor de kinderen niet al te ingewikkeld zijn.” Op maandag heeft de groep zich voorgesteld in de klas en uitgelegd wat de basisschoolkinderen konden verwachten. Gistermiddag hebben ze pas na schooltijd de boodschappen gehaald om verzekerd te zijn van de meest verse waar. “En vanmorgen om half negen zijn we begonnen met koken.”
Als de ouders met hun kroost aan tafel zitten, vertelt Esmee wat er op het menu staat. “Vooraf een pastasalade met rucola en mozzarella. Vervolgens groentesoep met gehaktballetjes. Dan ovenschotel met aardappel, broccoli en kip. Of chili non carne, dus zonder vlees. En als toetje: ijsbolletjes met eierkoek, daar hebben we niet te moeilijk over gedaan.” Ach, vergeet ze bijna het creatief fruit te noemen. “Daar hebben de kinderen zich helemaal op uitgeleefd.”

Bladeren

Nenne die met vader Roland en een clubje vriendinnetjes aan tafel zit, vindt eten klaarmaken eigenlijk leuker dan eten opeten. Damla is het met haar eens. Met een vies gezicht schuift ze de rucola van de pastasalade naar de rand van haar bord. “Brrr, ik hou niet van bladeren. En deze ruiken zo sterk.” Nenne eet niettemin dapper door. Met haar vader aan tafel houdt ze zich aan de stelregel van thuis: je mag maar één groente vies vinden. En ja, dat zijn toch spruitjes.
Aan het tafeltje ernaast zitten Gioca en moeder Yvonne met de alweer lege bordjes te wachten op het volgende gerecht. “Gioca is een makkelijke eter”, beaamt Yvonne. “Ze vindt het ook leuk om mee te helpen in de keuken.” Wat Gioca dan zoal doet? “Pannenkoeken bakken, champignons snijden; ik zou later wel een eigen restaurant willen hebben.” Dat idee kwam bij haar op na het zien van de tekenfilm De Prinses en de Kikker, waarin op het eind de hoofdfiguurtjes met een groot feest hun eigen restaurant openen. Vandaag was het ook een beetje feest in de keuken van de BHS, aldus Gioca. Mooi initiatief hoor, vindt haar moeder. “Goed dat ze de BHS-leerlingen dat zelf laten regelen, de derdejaars hebben er ook de leeftijd voor. Zoiets moet je weer niet aan brugklassers overlaten.”

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 1 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 17 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 23 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33