AED Gorredijk.
AED Gorredijk. AED Gorredijk. vlnr : Janke Kok - vd Dam Kiki de Jong Wietse van Ginkel.

‘Hart voor je buurt’ in Gorredijk nagenoeg rond

Nieuws
Binnen zes minuten een AED waar het nodig is, overal in Gorredijk. Dat is de doelstelling van de actie ‘Hart voor je buurt’. Initiatiefneemster Kiki de Jong is erin geslaagd voldoende geld bijeen te brengen om dat te realiseren. Ze zoekt nu nog de laatste plekken om een AED op te hangen.
Het Rabobank Coöperatiefonds zorgt voor de laatste duizenden euro’s die nodig zijn om het project rond te krijgen. Kiki de Jong: “We hebben voldoende geld om vier AED’s aan te schaffen en te onderhouden. Bovendien kunnen we burgerhulpverleners ieder jaar op cursus sturen om voldoende getraind te zijn.”
Kiki zoekt nog twee adressen waar een AED aan de muur kan hangen: in Loevestein en aan de Rattelwacht/Brouwerij. “Het liefst bij een burgerhulpverlener aan de buitenmuur. Onderzoek wijst uit dat dit plekken zijn waar de apparatuur het best gebruikt wordt.” Burgerhulpverleners kunnen reanimeren en de AED bedienen. Wie een AED aan de muur wil hangen, krijgt geld van Kiki om de apparatuur en de bijbehorende kast te kopen. “De apparatuur zelf kopen is verzekeringstechnisch het beste.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@pbgorredijk.nl.
Zijn deze adressen gevonden, dan is er op iedere locatie binnen zes minuten fietsafstand een AED beschikbaar. Het snelle gebruik van de AED’s moet de tijd overbruggen tot er een ambulance is gearriveerd. Naast de twee nog te vinden locaties hangen er dan AED’s aan de buitenmuur bij zwembad De Delte, de rooms-katholieke kerk, de Rabobank, Van Campen & Dijkstra, Jumbo en Bromach (industrieterrein). Op een aantal andere plekken (zoals in Sportcentrum Kortezwaag en Albert Heijn) is overdag binnen een AED beschikbaar. “Ik heb alles per fiets uitgeprobeerd en vanaf deze locaties gaat het lukken.”
Kiki neemt ook het initiatief om jaarlijks reanimatiecursussen te verzorgen aan burgerhulpverleners. Hiervoor is in de begroting geld gereserveerd. “Zeker wanneer we dat bij bedrijven kunnen doen, zodat we ook geen kosten hebben voor de zaalhuur.” Kiki weet alleen niet hoeveel burgerhulpverleners er zijn in Gorredijk. Ze wil graag een overzicht maken, maar de benodigde gegevens krijgt ze vanwege privacywetgeving niet van betrokken organisaties. Daarom vraagt ze burgerhulpverleners om zich te melden op info@pbgorredijk.nl, zodat er een zo uitgebreid mogelijk netwerk kan worden opgezet.
De actie van Kiki de Jong vindt plaats onder de vlag van Plaatselijk Belang Gorredijk. Het benodigde geld is afkomstig van acties uit het dorp, de Rabobank, Albert Heijn Gorredijk en de Lions Club. Bouw Gorredijk is bereid de AED’s te voorzien van kastjes.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 4 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 8 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 8 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 8 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 21 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen gisteren
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09