Afbeelding

Gabriëlsplas weer in beeld als zonneveld

Nieuws
Ontwikkelaar Univergy ontwikkelt in samenwerking met Over Morgen een plan voor het plaatsen van 10 tot 14 hectare zonnepanelen op de Libbe Gabriëlsplas bij Ureterp. Het is in korte tijd het tweede plan in Ureterp voor een zonneveld.
Het gaat volgens ontwikkelaar Univergy, een Japans-Spaanse projectontwikkelaar, om een uniek project van zonnepanelen op het water van de Libbe Gabriëlsplas, een voormalige zandwinlocatie. Woordvoerder Marco Rosenboom: “Zonne-energie is belangrijk in het verduurzamen van ons energiegebruik. Sinds juni vorig jaar zijn wij in Nederland actief. Bij een rondje langs gemeenten kwam Opsterland met deze locatie.”
Het plan gaat uit van 10 tot 14 hectare, ongeveer de helft van de totale plas. De panelen kunnen stroom opleveren voor circa 4.100 huishoudens. De energie moet via het net in Ureterp worden afgevoerd. Univergy bekijkt nu de randvoorwaarden voor een vergunningsaanvraag. Ecologische onderzoeken zijn in uitvoering. Opsterland stelt aan plannen rond zonnevelden eisen over het draagvlak in de buurt en mogelijkheden voor burgers om te participeren. Rosenboom ziet hiervoor verschillende mogelijkheden. “Daarover willen we volgende week graag met buurtbewoners in gesprek.” Op woensdag 16 mei (vanaf 19.00 uur) is er een informatieavond in De Wier.
De plannenmakers hebben oog voor de omgeving. Onderdeel van het plan is het verder ontwikkelen van het pad rond de plas, de aanleg van laaggroeiend bos en/of planten en het plaatsen van steigers zodat mensen de mogelijkheden hebben het project van heel dichtbij te bekijken. “We willen er iets moois van maken met oog voor de omgeving. Voor het onderhoud van onze projecten werken we altijd samen met lokale partijen.”
Univergy wil graag in de oktoberronde meedingen naar de toekenning van de benodigde SDE-subsidies. De Libbe Gabriëlsplas is nu nog eigendom van een particuliere ondernemer. Wanneer het plan doorgaat, neemt Univergy het terrein over. In 2016 was de Gabriëlsplas een van de zeven Friese plassen waarin ontwikkelaar PowerField in het kader van LF2018 zonnepanelen in de vorm van pompeblêden wilde aanleggen. Dit plan is niet doorgegaan.
De gemeente Opsterland wil in principe aan het plan meewerken, hoewel het strijdig is met het bestemmingsplan en met het eerder aangenomen ambitiedocument zonne-energie. Dat laatste gaat uit van locaties langs de kernen van de dorpen. De provincie staat aanleg van zonneparken op voormalige zandwinlocaties echter toe. Een paar weken geleden presenteerde GroenLeven een plan voor een zonneveld van 4 hectare aan de Skieppeleane. Onder voorwaarden werkt Opsterland ook aan dit plan mee.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 6 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 22 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33