Echtpaar Tolman 60 jaar getrouwd.
Echtpaar Tolman 60 jaar getrouwd. Echtpaar Tolman 60 jaar getrouwd.

Douwe en Appie Tolman 60 jaar getrouwd

Nieuws
Het was meteen bingo toen ze elkaar tegenkwamen op het schoolfeest van Weinterp. “En dat al sechtich jier lang, hoe krij je it foar elkoar.” Met geven en nemen, vinden Douwe (81) en Appie (81) Tolman-van der Linde uit Hemrik. Dinsdag vierden ze hun zestigjarig huwelijksjubileum.
Douwe en Appie wonen al dik vijftig jaar aan De Manege. “We wienen de earste bewenners, it hûs wie krekt oplevere”, vertelt Douwe. Hij is geboren op Weinterp bij de zuivelfabriek, in die tijd bestond het dorp Wijnjewoude nog niet. Heit had een boerespultsje met tien koeien; na zijn lagereschooltijd hielp Douwe hem, terwijl hij drie dagen per week naar de lagere landbouwschool in Oosterwolde ging. “Op it fytske!”
Appie is geboren in het boerespultsje dat ooit voor Stoeterij Het Swarte Paert stond. Hoewel ze dus relatief dicht bij elkaar woonden, kenden de twee elkaar niet. Dat kwam pas toen Appie besloot naar het schoolfeest van Weinterp te gaan. “En dêr wie hy.” Ze trouwden op 21-jarige leeftijd. “Ik koe net by heit wurkjen bliuwe, dat doe bin ik op it suvelfabryk telâne kaam.” Ze woonden inmiddels in een huisje bij de Trambrêge.
Werken in een fabriek vond Douwe niks, liever zag hij de buitenlucht. Hij vond werk bij een boer en niet lang daarna in de ruilverkaveling en wegenbouw. “Moai wurk, ik ha it fyftjin jier dien.” Door het winterverlet in die branche werden de inkomsten echter te karig voor het gezin met inmiddels vier kinderen. Via een buurman werd Douwe tijdschriftenbezorger. De laatste 25 jaar van zijn werkzame leven bezorgde hij leesmappen aan huis. “In moai frij libben. Soms ek dreech, sa as yn de sniewinter fan 1979 doe’t de snie oan de dakgoaten ta lei.”
Appie werkte voor haar trouwen bij dominee Groeneveld in Lippenhuizen en vervolgens in De Miente te Gorredijk. Als vijftienjarige was ze ook orgeltrapper in het kerkje van Hemrik. “Ik moast de lucht yn it oargel pompe, oars koe de organist net spylje.” Toen het kerkje in 2002 gerestaureerd werd, pakte ze voor de lol dit werk nog eenmaal op.
Douwe was veertig jaar lang, sinds de bouw in 1982, als vrijwilliger de technische man van dorpshuis De Bining. Hij hielp ook mee aan de verbouw van de Witte Kerk. Allebei zijn ze gek op muziek. Appie speelde voor haar trouwen bugel in korps Eensgezindheid, Douwe had als accordeonist korte tijd een bandje met zijn broer en zus. Later kwam er voor Appie een keyboard. “Mar dêr spylje ik no net mear op.” Ook Douwe speelt geen accordeon meer. Wel luisteren ze graag naar muziek op de radio. “Wy rêde ús thús nog goed, hear”, verzekert Appie.
Het echtpaar kreeg vier kinderen, tien kleinkinderen en tot nu toe twee achterkleinkinderen. Samen vierden ze dinsdag feest in de Blokhut op Sparjebird.

Meer SA!

Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 2 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 16 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 20 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 1 mei, 08:37