Afbeelding
BHS-IMG_88562

BHS wil investeren in Beroepshavo

Nieuws
Het is nog steeds niet duidelijk hoe de vernieuwbouw van de Burgemeester Harmsma School eruit komt te zien. De school heeft inmiddels wel een aanvalsplan klaar om in te spelen op de krimp van het aantal leerlingen. De start van een Beroepshavo speelt daarin een belangrijke rol.
Het is alweer een tijdje stil rond de (ver)nieuwbouwplannen van de Burgemeester Harmsma School. In november vorig jaar nam de school een time-out om zich te heroriënteren op de toekomst van de school. Sindsdien is er ook veel gebeurd rond het plan om de BHS samen met basisschool De Treffer en de nieuwe Skâns op te laten gaan in een mfa. Dat plan is inmiddels helemaal van tafel, de BHS kan zich weer helemaal richten op de eigen ontwikkeling. “Maar we blijven natuurlijk wel samenwerken met De Treffer en De Skâns”, aldus directeur Jolida Voetelink. “Ondertussen worden de contouren van de nieuwe BHS steeds duidelijker, al zijn er nog volop uitdagingen.”

Aantal leerlingen

De prognoses van het aantal leerlingen spelen voortdurend een hoofdrol in de discussie over de bouwplannen van de school. De lang vastgehouden verwachting van 680 leerlingen werd vorig jaar al bijgesteld naar 580 leerlingen. De gemeente Opsterland ging in de recente perspectievenbrief zelfs uit van een prognose van 446 leerlingen over tien jaar. Dat is het peilmoment om het aantal benodigde vierkante meters van de school te bepalen. Voetelink: “Die prognose is te laag. Inmiddels hebben we met de gemeente overeenstemming om uit te gaan van 500 leerlingen in 2029, op basis van ons huidige onderwijsaanbod. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we meer leerlingen gaan trekken met onze nieuwste plannen. Vernieuwbouw voor 500 leerlingen betekent trouwens dat er de eerste jaren tijdelijke huisvesting nodig zal zijn omdat we in ieder geval boven dat aantal zitten.”

Beroepshavo

De Burgemeester Harmsma School heeft serieuze plannen voor een Beroepshavo, bedoeld voor de ‘slimme en praktisch georiënteerde’ havoleerling die graag met zijn handen aan de slag gaat. Leerlingen krijgen in deze opzet na vier jaar BHS nog eens een kopopleiding van twee jaar in Gorredijk, om daarna door te stromen naar het hbo. “Het is iets nieuws dat past bij plannen van het ministerie van Onderwijs. We zijn aangewezen als een pilotgebied waarin wordt gekeken hoe we als school zodanig kunnen inspelen op de leerlingenkrimp dat we de voorziening op het platteland overeind kunnen houden. Het ministerie begeleidt het traject.”
Volgens Voetelink helpt de Beroepshavo om werkkrachten in de eigen regio vast te houden. Dat is waar bedrijven momenteel ook om vragen. Sinds dit schooljaar zoekt de BHS steeds meer contact met de wereld buiten de school, met speciale aandacht voor het bedrijfsleven. Zo is de BHS ook een pilotschool voor het nieuwe examenvak Technologie en Toepassing. Hierin gaan leerlingen en een bedrijf samen op zoek naar een oplossing voor een praktisch probleem. Het is de bedoeling dat de eerste leerlingen in 2021 examen doen in dit vak. “Deze beide ontwikkelingen passen heel goed bij de weg die wij zijn ingeslagen. Het moet de school extra leerlingen opleveren. Maar hoeveel dat er zijn, weten we nog niet. Daarom zou het goed zijn dat de vernieuwde BHS een iets ruimer jasje krijgt.”

Combinatie oud en nieuw

De Burgemeester Harmsma School staat bij de vernieuwbouw ook nog voor een andere grote uitdaging. Het oude deel van de school komt in aanmerking voor nieuwbouw, maar dat geldt niet voor het nieuwste deel van de school dat in 2005 is gebouwd. Voetelink: “Het integreren van het nieuw te bouwen deel en het bestaande deel uit 2005 is een grote en waarschijnlijk dure puzzel. Dat heeft onder andere te maken met de inrichting van dit gedeelte met ruim opgezette lespleinen en een grootkeuken. Dat bouw je niet even eenvoudig om.”
De BHS streeft ernaar om in het najaar haar eigen plan naar het gemeentehuis te sturen. Daarna is het aan het college van B en W en de gemeenteraad. Voetelink: “De mfa is van de baan, maar we gaan wel door met de samenwerking met De Treffer en De Skâns.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 20 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33