Afbeelding
IMG_5580-3

Ooievaars hebben eigen hitteplan

Nieuws
Jonge ooievaars halen normaal voldoende vocht uit het voedsel dat hun ouders aandragen. Maar in de hitte eerder deze week was dat niet genoeg. Ooievaarkenner Haye Folkertsma zag in Terwispel een ooievaar water scheppen en dat aan de jongen geven. “Dat ha ik noch net faak sjoen.”
De nesten van ooievaars zitten vaak in de open ruimte. Dus bij tropische temperaturen loopt ook de temperatuur in de nesten snel op. Folkertsma: “Dan sjochst wol dat jongen harren bek iepen ha om sa wat waarmte kwyt te reitsjen.” Begin deze week was het echter zo warm, dat de ooievaars hun jongen extra water brachten. Bij een nest aan De Dûker bij Terwispel lukt het Folkertsma om dinsdag de extra watergift aan de jonge ooievaars vast te leggen.
Folkertsma volgt al zo’n vijftig jaar het wel en wee van de ooievaars. Dit jaar ringde hij ongeveer vijftig jonge ooievaars in de omgeving van Beetsterzwaag. Dat waren er fors minder dan een jaar daarvoor. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen. “It waar kin in rol spylje, mar der bin ek oare oarsaken.” In de nesten aan de Sweachsterwei tussen Lippenhuizen en Beetsterzwaag trof Folkertsma bijvoorbeeld zeven nesten zonder jongen. “Ik tink dat de fûgels mei elkoar fochten ha en dan wippe se bytiden de aaien út de nêsten. Der bin gjin deade jonge earebarren ûnder de nêsten fûn.”

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 18 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 22 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 22 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 22 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09