Walbeschoeiing Hemrik.
Walbeschoeiing Hemrik. Walbeschoeiing Hemrik.

Reeën verdrinken in de vaart

Nieuws
Dit voorjaar zijn er al tien reeën, een vos en een kat verdronken. Tenminste, voor zover bij Gerrit Stuiver bekend is. Het gaat helemaal mis sinds de Opsterlandse Compagnonsvaart nieuwe walbeschoeiing heeft. “De bisten kin net mear út de feart klimme.”
Het gaat de 82-jarige jachtopziener uit Hemrik aan het hart. “Foarhinne wienen de wâlkanten leech en wie it lâns de kant ûndjip. No is de feart útdjippe en is de beskoeiïng heger wurden.” Van Klein Groningen tot Lippenhuizen zijn er in de vaart een aantal uittreedplekken voor dieren, een verlaging in de walkant waardoor ze uit het water kunnen klimmen. “Mar yn it stik foar myn hûs, sa’n achthûndert meter, sit niks.” Even verderop, aan de overkant, zijn plekken gemaakt voor de dierlijke drenkelingen. Dat is echter niet voldoende, stelt Stuiver. “As de bisten ien kear yn de kop ha dat se oer de feart wolle, dan swimme se net werom nei dy plakken.”
[caption id=”attachment_26190” align=”alignnone” width=”900”] Aan de noordkant zijn een paar uittreedplekken, veel te weinig vindt Stuiver.[/caption]
Vorige week haalde de brandweer nog een ree uit de vaart. Een automobiliste zag het dier eerder al lopen. “Se tocht dy giet wol werom omdat ik hjir mei de auto ryd. Mar yn har spegel seach se de ree letter sa de feart yn poffen.” Vooral in het voorjaar zwerven de reeën meer dan anders. “De geitsjes ha dan kealtsjes krigen en jeie dan de jongen fan ferline jier fuort. En de bokken ha bot territoariumgedrach en dulde gjin oare bokken yn de buert.” In zijn jachtgebied rond Hemrik zitten zo’n 56 reeën, weet Stuiver. De Wildbeheereenheid (WBE) waar hij lid van is, telde in midden-Opsterland 562 reeën; honderd minder dan een jaar eerder. “Dat ferskil is net frjemd. It is mar krekt oft de bisten harren sjen litte.”
Gerrit Stuiver woont al 52 jaar aan de Tjalling Harkeswei, was buitengewoon opsporingsambtenaar en is ruim 30 jaar jachtopziener. Nu nog beheert hij een aantal landerijen voor particulieren. “Soms bin ik alle dagen yn it fjild, al is it gewoan mar om te sjen oft alles goed is.” In ‘zijn’ veld spotte hij onlangs twee zwarte reeën. Heel uniek, weet hij. “Soms sjoch je se jierrenlang net en dan yniens wer wol.”
De WBE overlegt regelmatig met de Faunabeheereenheid (FBE) Fryslân die op haar beurt rapporteert aan de provincie. Alle drenkelingen worden in het digitale meldingssysteem opgenomen. “Ik ha heard dat se der no wat oan dwaan sille.” Hij heeft wel een advies: leg de uittreedplekken niet aan vlak bij woningen of andere drukke punten.
Bij provinsje Fryslân staat het probleem op de radar, vertelt persofficier Gerrit Hofstra. “Der is noch gjin beslút naam oer de oanlis fan nije úttreedplakken. We wolle it probleem earst presys yn kaart bringe. Wy stean iepen foar de oanlis fan úttreedplakken, mar wol op it goede plak.”
[caption id=”attachment_26191” align=”alignnone” width=”450”] Stuiver zet de dode reeën met zijn mobiel op de foto.[/caption]

Meer SA!

Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51