Afbeelding
Fries paard Museum Opsterlan Libbe de Vries Foto Marije Geertsma

Wethouder Libbe de Vries over cultureel Opsterland

Nieuws
Op zijn tweede dag als wethouder cultuur opende hij in Beetsterzwaag de grote Tinco-expositie. “Ik foel mei de noas yn de bûter.” Libbe de Vries genoot in de maanden die volgden van alle LF2018-evenementen. Maar hoe nu verder? Volgende week gaat hij met betrokkenen in gesprek.
De Opsterlandse cultuurwereld was voor Libbe de Vries niet nieuw. Bij toneelverenigingen was hij bekend als speler, maar nog veel meer als grimeur. Zingen deed hij bij diverse koren, waaronder De Hiskefiskers in Terwispel. Het was voor hem veel meer dan alleen vermaak. Als PvdA-er gelooft hij in de rol van cultuur in het verheffen van het volk. “Kultuer is noch hieltyd in foarm fan ûntwikkeling fan minsken yn de breedste sin fan it wurd.” Hij roemt ook de traditie in Opsterland op dit terrein. “It kultuer- en muzykûnderwiis yn ús gemeente is fansels al jierren goed foar elkoar. Elk moat dêr yn meidwaan kinne. Der meie gjin drompels wêze. Dy formule is noch hieltyd suksesfol.”
En dus mocht het eigenlijk ook niet verbazen dat de inwoners van Opsterland en de verschillende dorpen meer dan verdienstelijk hun partijtje meebliezen in al het cultuurgeweld van LF2018. “En dochs hat it my ferrast hoe’t it oppakt is. Foaroprinners yn de doarpen krigen mei entûsjasme minsken yn it spier om mei elkoar de meast prachtige dingen te organisearjen. Sa as Wietske Lycklama à Nijeholt yn Langsweagen bij ‘Haren in de Wind’. Mar sa binne der fansels folle mear. Der bin hiele netwurken boud.”
[caption id=”attachment_21552” align=”alignnone” width=”800”] Replicakerk Haren in de Wind in Langezwaag.[/caption]
En daar ligt volgens de wethouder direct de grote uitdaging. Hoe houd je die netwerken en de bijbehorende energie in stand? De kracht van 2018 mag niet verloren gaan. Ook de komende jaren wil Libbe de Vries zich inzetten voor een sterk Opsterlands cultuurprogramma. Over zijn eigen ideeën laat hij nog niet zoveel los. Liever hoort hij eerst hoe alle betrokkenen daar over denken. Hoe willen zij verder? En wat is in hun ogen de rol van de gemeente hierin. Alle betrokken zijn uitgenodigd voor een avond discussiëren, volgende week woensdag (zie kader). De avond moet leiden tot een nieuw plan. Dat is ook waar de Opsterlandse gemeenteraad per motie om heeft gevraagd.
De wethouder laat op het gemeentehuis alvast de effecten van alle Opsterlandse LF2018-activiteiten op het cultuurtoerisme in kaart brengen. “Ik wol graach de ekonomyske wearde witte. Wat hat it opsmiten yn it tal besikers, yn it tal oernachtingen? Wy ha te meitsjen mei in sterk fergriizjende befolking. Dat bin minsken mei tiid en jild. Dêr moat Opsterlân gebrûk fan meitsje.”
Al haast de wethouder zich direct er bij te melden dat niet alleen de economische effecten gelden. “It giet fansels ek om de ûntwikkeling fan ús eigen minsken en de rol dy’t kultuer dêr yn spilet.” Hij is dan ook blij dat er ook provinciaal een vervolg komt op LF2018. “De bannen binne net trochsnien. Wy ha de krêft fan sa’n provinsjaal plan sjoen. En it is hiel moai dat de provinsje yn dat program de link lizze wol tusken de grutte tema’s fan dizze tiid en kultuer.” Bovendien wil De Vries benadrukken dat Opsterland op eigen benen ook al veel los kan maken. Het aantal culturele activiteiten in de gemeente voor 2018 was ook al indrukwekkend. “En dat giet fansels gewoan troch.”
De rol van vrijwilligers in dergelijke culturele activiteiten is groot. Libbe de Vries ziet dat en geniet er van. Het past volgens hem ook bij de huidige tijd. “Minsken wolle harren wol graach ynsette foar dit soarte aktiviteiten. Se witte dat it foar in koarte tiid is. De ynset op projekten is faak net in probleem.”
De Vries is ook tevreden over de faciliterende rol die het gemeentehuis vorig jaar speelde tijdens LF2018. Organisaties hadden een vast aanspreekpunt die alle vragen binnen het gemeentehuis verder geleidde. Vergunningverlening liep vlot. “Dat is hoe’t wy helpe kinne. Mei it dielen fan kennis en it ynsetten op it sneller en nofliker rinnen fan prosedueres. Troch safolle mooglik te sjen wat wol kin en net wat net kin. Ik hear graach at de organisaasjes dat gefoel ek diele.”

Praat mee over vervolg LF2018

 
Op woensdag 30 januari (inloop vanaf 19.30 uur) organiseert de gemeente Opsterland in It Buorskip in Beetsterzwaag een bijeenkomst waarin zij gezamenlijk met culturele organisaties, initiatiefnemers en andere betrokkenen in gesprek gaat over de hoe een succesvol vervolg kan worden gegeven aan het bijzondere culturele jaar 2018. Om 20.00 uur start de avond met een inleiding van cultuurwethouder Libbe de Vries. Daarna volgt een terugblik op LF2018 in Opsterland en gaat Lieuwe Krol in op de provinciale kaders van legacy LF2018. Daarna is het de bedoeling om samen verder te inventariseren en te inspireren. Over ideeën, plannen, wensen en behoeften voor 2019 en verder. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 14 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 18 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 18 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 18 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09