Pand Stationsweg Gorredijk.
Pand Stationsweg Gorredijk. Pand Stationsweg Gorredijk.

De bestemming van Stationsweg 58

Nieuws
De oude werkplaats van de voormalige koperslagerij aan de Stationsweg in Gorredijk is door rigoureuze kap van bomen sinds kort weer zichtbaar. Maar de toekomst van dit perceel blijft onduidelijk. De eigenaar en de gemeente Opsterland zijn het al jaren oneens.
Riemer Mulder ziet het helemaal voor zich. Hij knapt de historische werkplaats op om er samen met zijn vrouw te gaan wonen. “Eigenlijk helemaal wat de gemeente wil”, vertelt de inwoner van Terwispel. “Ouderen die zelf initiatief nemen, het opknappen van oude gebouwen en het opvullen van lege plekken in de dorpskern.” Opsterland werkt echter niet mee. Het bestemmingsplan staat wonen niet toe, de grond is vervuild en de geluidscirkel van het industrieterrein zorgt voor beperkingen. Volgens Mulder heeft Opsterland echter in het verleden spelletjes gespeeld door het bestemmingsplan te veranderen zonder dat de eigenaar het wist.
Even terug in de tijd. Garagehouder Jaap de Vries senior koopt het terrein van de voormalige koperslagerij en tingieterij in 1992. De Vries kampt dan met ruimtegebrek in zijn autogarage aan de overkant van de weg. Hij wil het terrein gebruiken voor het stallen van auto’s. Opsterland ziet dat niet zitten en toont later ook belangstelling voor het terrein. De gemeente wil er misschien een doorsteek maken richting het nieuwe plan Trimbeets. Opsterland denkt al overeenstemming met De Vries te hebben. De laatste bestrijdt dat en krijgt gelijk van de rechter. Later verhuist de garage naar de huidige locatie aan het begin van de Stationsweg. De locatie op nummer 58 blijft bezit van de familie De Vries.
Onder druk van de gemeente laat De Vries later de verpauperde woning in 2001 slopen. De achterste werkplaats blijft staan. Al in 1995 blijkt dat de grond verontreinigd is, vier jaar later volgt nader bodemonderzoek. De uitkomsten zijn voor Opsterland reden om nieuwbouw op het terrein te verhinderen. In een nieuw bestemmingsplan (2005) krijgt de kavel de bestemming ‘Groen’, terwijl er altijd een EGWKB-bestemming op de kavel rustte: eengezinshuizen en/of winkels en kleine bedrijven. Uit ambtelijke notities die Mulder via een Wob-verzoek in handen kreeg, blijkt waarom Opsterland de bestemming wilde wijzigen: om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Bovendien ontstaat uit de documenten de indruk dat De Vries bewust niet over de bestemmingswijziging is geïnformeerd. De Vries stelt zelf in 2003 de in voorbereiding zijnde bestemmingsplanwijziging te hebben ontdekt. Volgens de gemeente is hij in maart 2002 op de hoogte gesteld. De Vries geeft aan er niet mee akkoord te gaan, maar laat het er verder bij. Het bestemmingsplan wordt onherroepelijk en gaat in 2016 op in het nieuwe bestemmingsplan Gorredijk Kom. Inclusief de groenbestemming op nummer 58.
Mulder vindt dat Opsterland bij de bestemmingswijziging fouten heeft gemaakt en probeert al sinds 2008 namens De Vries de oude bestemming terug te krijgen zodat hij er vervolgens kan gaan wonen. Tot afgelopen zomer waren de partijen met elkaar in gesprek over de veranderde bestemming. Ze werden het echter niet eens over welke onafhankelijke partij de procedure moest gaan bekijken. Daarna zijn de gesprekken gestaakt.
Volgens Opsterland is het onmogelijk om de bestemmingsplanwijziging terug te draaien. De eigenaar kan wel een verzoek tot bestemmingswijziging indienen. Die aanvraag is volgens Opsterland echter kansloos vanwege de geluidscirkel van bedrijven aan de overkant van de Stationsweg. Dat er al meerdere woningen binnen de geluidscirkel staan, doet er volgens de gemeente niet toe. Toetsing vindt plaats aan de nu geldende regels. Dat geldt ook voor de te koop staande voormalige doopsgezinde kerk, een paar meter achter de oude werkplaats. Het is echter nog niet duidelijk of wonen in de kerk is toegestaan.
Opsterland vindt bovendien dat bodemvervuiling een woonbestemming in de weg staat. Mulder bestrijdt dit op basis van beschikkingen van de provincie Fryslân uit 2006. Eerder was al vastgesteld dat er ‘bij het meest kritische gebruik (wonen met moestuin) geen actuele risico’s zijn voor mens, ecosysteem en verspreiding’. Sanering is daardoor niet urgent.
Mulder probeert de impasse tussen eigenaar De Vries en de gemeente Opsterland al jaren te doorbreken. “Wij vinden dat Opsterland haar fouten moet erkennen en recht moet zetten zodat er een oplossing komt voor deze rotte kies.” En anders heeft Mulder al een plan B. “Dan koop ik het terrein en verkoop het in gedeelten aan particulieren als begraafplaats voor huisdieren. Iedereen mag huisdieren begraven in eigen grond.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 19 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31