Afbeelding
bouwen bouwplan nieuwbouw woningbouw loevestein

Opsterlandse raad wil meer actie woningbouw

Nieuws
De Opsterlandse gemeenteraad riep het college van B en W maandag bij de behandeling van de begroting 2022 op om actiever te worden in de snellere realisatie van meer woningen. Verschillende moties kregen een meerderheid.
De problemen op de woningmarkt verontrusten veel raadsleden. Ze willen dat het college van B en W meer werk maakt van het vinden van oplossingen. Een motie van de collegepartijen Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie riep op om in de gesprekken met de woningbouwcorporaties sterker aan te sturen op de realisatie van meer sociale woningbouw en op een snellere verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Op die van de VVD na, kreeg de motie steun van de hele raad. De raad ging unaniem akkoord met een motie van de collegepartijen en VVD om te komen tot een duidelijk ‘spoorboekje’ voor initiatieven vanuit de mienskip voor de ontwikkeling en bouw van woningen. De motie roept ook op om te onderzoeken welke extra mogelijkheden er zijn met de huidige terreinen die Opsterland in bezit heeft. Ook willen de vier indieners dat Opsterland actiever communiceert over de beschikbare gemeentelijke en particuliere bouwkavels.
De gehele raad met uitzondering van VVD stemde ook in met een motie van GroenLinks-OpsterLanders, D66 en BAS die onder ander opriep te onderzoeken hoe energiecoaches actiever zijn in te zetten bij het verduurzamen van woningen van huishoudens met lage inkomens. Ook willen deze drie partijen dat energiearmoede wordt geïntegreerd in het armoedebeleid en dat Opsterland onderzoekt hoe een nog op te richten gemeentelijk energiebedrijf kan bijdragen in de bestrijding van energiearmoede.
Op verzoek van FNP, GroenLinks-OpsterLanders, D66 en BAS, gesteund door de overige fracties, gaat het college van B en W bij de actualisatie van de woonvisie ook kijken naar de mogelijkheden van een huisvestingsverordening. Zo’n verordening kan helpen om maatwerk te leveren bij het toewijzen van huurwoningen en kavels. En er kunnen eisen worden vastgelegd over bijvoorbeeld zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming, kamerverhuur en het opsplitsen van woningen.
 
 

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31