Natuurwerkdag Weinjeterperskar.
Natuurwerkdag Weinjeterperskar. WIJNJEWOUDE 6-11-2021 Natuurwerkdag Weinjeterperskar Dennis Benedictus en Wiebe Bouma.

Vrijwilligers geven heide ruimte op Natuurwerkdag

Nieuws
De veertig vrijwilligers die zaterdagochtend paraat stonden in het Wijnjeterperschar trokken onder andere boompjes uit de grond. Om de heide meer kans te geven. Wiebe Bouma (Landschapsbeheer Friesland) en Dennis Benedictus (Staatsbosbeheer) lieten zien hoe het moest, het was de officiële aftrap voor de Friese Natuurwerkdag.
Door de groei van jonge bomen en struiken krijgt de heide minder kans. En die heide is juist een onderdeel van het gevarieerde landschap dat, naast bos en blauwe graslanden, het Wijnjeterperschar tot een bijzonder waardevol natuurgebied maakt. Het was een gemêleerd gezelschap dat zaterdag de handen uit de mouwen stak. Een scoutinggroep met 18 kinderen, allen gestoken in een jasje met de tekst Greenkids, kwam speciaal uit Leeuwarden. Maar er waren ook vijf echtparen, afkomstig uit het hele land, die gezamenlijk naar Friesland gereden waren. Ze kennen elkaar van de Batavierenrace tijdens hun studententijd en komen sindsdien ieder jaar een weekeind samen om op de Natuurwerkdag aan de slag te gaan. Dit jaar voor het eerst in Friesland; de rust en schoonheid van dit gebied verraste hen. Op zondag stond een wandeling in De Deelen gepland.   
Voor de vrijwilligers waren er ook andere leuke en nuttige natuurklussen zoals bollen planten, bramenstruiken verwijderen en het maken van een takkenril, waar veel dieren hun schuilplaats kunnen vinden. De uitgegraven boompjes werden verzameld. De organisatie Urgenda, die zich inzet voor innovatie en duurzaamheid, gebruikt ze weer elders.

Nat jaar

Uitkijkend over de heide vertelt Wiebe Bouma van Landschapsbeheer dat je vroeger vanaf hier Gorredijk kon zien liggen. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken was er rond 1900 nog maar weinig bos in Nederland. Onderhouden we deze heide niet, dan nemen grasland en bomen snel de overhand.” Lopend door de natte grond vertelt hij verder: “Dit jaar is het in tegenstelling tot de voorgaande jaren een nat jaar. Dus is er veel stikstof op de heide aanwezig. Zowel vanuit rotting in de natuur als door toegenomen hoeveelheden in de lucht. Gras en boompjes groeien dus snel. Dat kunnen we deels opvangen door het grazen van schapen, maar eigenlijk moeten ze dan elders poepen, omdat de stikstof anders weer op de heide terechtkomt.”
De Natuurwerkdag op 5 en 6 november is een initiatief van LandschappenNL. In heel Nederland deden 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520  natuurklussen. Hiermee is de Natuurwerkdag de grootste groene vrijwilligersactie van Nederland. In Friesland waren er op twintig locaties 770 vrijwilligers actief. Landschapsbeheer Friesland tekent voor de coördinatie van de Natuurwerkdag in Friesland. Op de Natuurwerkdag verrichten deelnemers onderhoud in de natuur. Dat is onmisbaar voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit volgens de Europese Commissie een van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering.
Ondanks het toenemende aantal coronabesmettingen kon de Natuurwerkdag doorgaan. Omdat het een activiteit is in de buitenlucht en de vrijwilligers anderhalve meter afstand in acht namen. Toch haakten er door de veranderende situatie ook vrijwilligers af. natuurwerkdag.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 9 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 12 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 12 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 12 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09