40 jaar onderwijs Willem Jongsma
40 jaar onderwijs Willem Jongsma NIJ BEETS 27-10-2021 40 jaar onderwijs Willem Jongsma.

Willem Jongsma 40 jaar in onderwijs

Nieuws
In een decennium waarin pas afgestudeerde leerkrachten maar moeilijk aan een baan kwamen, had Willem Jongsma (61) geluk; hij kon als invaller aan de slag bij de Calvijnschool in Groningen. Woensdag vierde hij zijn veertigjarig onderwijsjubileum op ‘zijn’ scholen cbs De Arke in Nij Beets en pcbo Rehoboth in Frieschepalen.
Jongsma studeerde in 1981 af aan de gereformeerde Pedagogische Academie (PA) in Groningen. Het was een tijd waarin schoolbesturen soms tientallen sollicitaties kregen op een vacature. “Guon bestjoeren lieten wol tweintich sollisitanten komme foar in earste gesprek, fiif dêrfan mochten dan in proefles jaan.” Zo’n proefles kostte hem nog een blokfluit, herinnert Jongsma zich. Die had hij bij een proefles in Ommen laten liggen.
Na de zomer kreeg de pas afgestudeerde schoolmeester een invalbaantje in Groningen. “Net yn de beste buert, dan learst wol omstean.” Het was een tijd een van een duidelijke scheiding tussen PA en KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School). “Achternei sjoen wie it wol better west as dy twa nea samengien wienen.”
Een slinger in de tijd, noemt Jongsma de beweging in het onderwijsaanbod. Toen hij als onderwijzer begon, was er ruimte voor brede ontwikkeling van de leerlingen met lessen in tekenen, handenarbeid en vaak zelfs voor een speciale handwerkjuf. “Yn de rin fan de jierren waard dat oanbod fersmelle nei rekkenjen en lêzen. Hjoed de dei gean we wer in bytsje werom nei it breder oanbod.” Dat van overheidswege invullen van het lesaanbod is eigenlijk niet juist, vindt Jongsma. “Dat se je foarskriuwe hoe’st it dwaan moatst, dat bin gjin goeie dingen.”

Eben Haëzer

Na nog een paar invalfuncties, kreeg meester Willem begin 1982 een vaste aanstelling op de tweede gereformeerde basisschool in Assen. “Foar de fiifde klasse, tsjintwurdich is dat groep 7. Ik koe dy fêste baan krije omdat ik frijstelling krige foar militêre tsjinst omdat we trouwe soene.” Vijf jaar bleef hij in Assen, Fryslân bleef echter trekken voor de in Haule opgegroeide boerenzoon. In augustus 1986 kon hij naar Eben Haëzer in Ureterp. “Dat luts wol want dêr hie ik sels ek learling west.”
Willem Jongsma had aspiraties om schooldirecteur te worden. Toen hij van plan was om te solliciteren op een directeursbaan boven in Fryslân, kreeg dat plan een andere wending. “Haadmaster Datema fan Eben Haëzer sei: ik stopje der aanst mei, kinst hjir wol direkteur wurde.” En zo geschiedde in 1993. Een mooie tijd was dat. Aan de andere kant: directeur worden vanuit je eigen team heeft schaduwkanten. “Dan kinst net mear op gelike foet stean.” Na 21 jaar Eben Haëzer besloot Jongsma de baan te verruilen voor It Harspit in Ternaard, later kwam daar De fjouwerHoeke in Hantumhuizen bij.

VCSO

In 2012 werd Willem Jongsma directeur van cbs De Arke in Nij Beets, twee jaar later kwam daar een bestuursfunctie in VCSO (Vereniging Christelijke Scholen Opsterland) bij met daarbij ook het leiden van pcbo Rehoboth in Frieschepalen. Jongsma begeleidde het proces waarin de vijf aangesloten scholen begin dit jaar op bestuurlijk niveau fuseerden om verder te gaan onder het bestuur van stichting VCSO. “It doel is dat we ús hjirmei meiïnoar ynsette om it kristlik ûnderwiis yn stân hâlden.”
Foto: Willem en Antje Jongsma werden woensdag feestelijk onthaald bij cbs De Arke in Nij Beets, later o

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 14 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33