Afbeelding
Skans 14 foto Marije Geertsma

Onderzoek naar Skâns in BHS-gebouw

Nieuws
De Skâns en de Burgemeester Harmsma School onderzoeken de mogelijkheid om De Skâns in het in 2005 gebouwde deel van de school te huisvesten. De school wil dan vernieuwbouwen in het bestaande oudere schoolgedeelte dat uit het begin van de jaren tachtig stamt.
De Burgemeester Harmsma School (BHS) hield zich een tijdje afzijdig van de accommodatiediscussie in Gorredijk. Maar nu de fusie tussen de BHS en scholengemeenschap Singelland in Drachten een feit is, zet de school ook haar huisvesting weer op de agenda. De huidige school is ingericht op circa 800 leerlingen, terwijl het leerlingenaantal al jaren terugloopt. Het nieuwe schooljaar ging van start met circa 500 leerlingen. De veel te ruime jas is duur in onderhoud, dus wil de school graag investeren in een passend schoolgebouw. “Gun de vmbo-leerlingen een inspirerende en frisse leeromgeving in een school die is vernieuwbouwd”, hield directeur Jolida Voetelink een delegatie van de Opsterlandse gemeenteraad vorige week voor. “Een vernieuwbouwde school helpt om de toekomst van de BHS te verstevigen. Een vernieuwde school trekt altijd meer leerlingen.”
Deze discussie speelt al langer en in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs van de gemeente Opsterland is ook al geld gereserveerd voor aanpassingen van de school. “Het wordt tijd nu ook in de BHS te investeren, anders zijn we misschien te laat. Bovendien wordt bouwen steeds duurder.” Voetelink stelt na overleg met de architect dat het nieuwste in 2005 geopende deel van de school, aan de H. Ringenoldusstrjitte, niet geschikt is voor vernieuwbouw. “Het gebouw bestaat uit allerlei lespleinen en weinig lokalen. Bovendien ontbreekt in een deel de verdiepingsvloer. Verbouw van dit gedeelte van de school is heel duur. Onze architect vindt dat het oudere gedeelte van de school wel geschikt is voor vernieuwbouw tot een schoolgebouw dat klaar is voor de toekomst.”
Dit voorjaar stapte De Skâns uit het Mienskipsproject dat werkte aan plannen voor zowel de toekomst van De Skâns als van Sportcentrum Kortezwaag. Voetelink: “Toen heb ik contact gezocht met De Skâns om weer eens verder te praten over de kansen die er zijn voor De Skâns, de BHS en basisschool De Treffer om samen te werken.” Atty Ekema, directeur van De Skâns, was ook aanwezig bij de bijeenkomst met raadsleden. Zij vindt het belangrijk om deze optie te onderzoeken. “Dit scenario heeft wel eerder op tafel gelegen, maar binnen het Mienskipsproject wilden men er niet naar kijken. Er waren eerst nog andere opties. Voor De Skâns is het belangrijk om alle opties te onderzoeken. We zoeken de oplossing die zowel voor de gebruikers als financieel de beste kansen biedt.”
 

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 19 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 23 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00