WIJNJEWOUDE  24-8-2021 Skoalle Sinnewizer.
WIJNJEWOUDE 24-8-2021 Skoalle Sinnewizer. WIJNJEWOUDE 24-8-2021 Skoalle Sinnewizer.

‘Allegear sinnestrieltsjes dy’t wizer wurde’

Nieuws
Bij de start van het nieuwe schooljaar onthulde wethouder Libbe de Vries dinsdag de naam van de nieuwe samenwerkingsschool in Wijnjewoude: Skoalle De Sinnewizer. Na bijna twee jaar voorbereiding gaan de ruim honderdvijftig kinderen van cbs Votum Nostrum en obs It Twaspan voortaan samen naar school.
“Nu is het echt zover”, zegt directeur Sylvia Bron vanaf het kleine podium op het schoolplein tegen de massaal toegestroomde ouders, kinderen en belangstellenden. “In de zomervakantie is heel druk gewerkt; we hebben een nieuw lokaal in de hal gemaakt, allemaal nieuw meubilair en de hele school is gepimpt.” De aannemer moest zelfs zijn hele programma hiervoor over de kop halen, vertelt ze de toehoorders. Een verhuisploeg was druk en de laatste week van de vakantie zette het onderwijsteam de puntjes op de i. “Het is prachtig geworden, straks zal de wethouder het logo onthullen en daarna mogen Sinne Bredenbach en Mark de Haan de nieuwe vlag hijsen.”
Het is vandaag een bijzonder moment, zegt wethouder Libbe de Vries. “Moai dat jim yn Wynjewâld no nei ien skoalle kinne. En dat is net omdat der te min bern wienen, mar omdat it doarp it graach wol.” Dat leerlingen van openbaar en christelijk onderwijs nu samen naar school gaan betekent niet dat ze de eigen identiteit verliezen. “Der is in identiteitskommisje dy’t de identiteit fan beide geledingen waarboarget. It moaie fan de gearwurking is, dat der hiel bewust praat wurdt oer bygelyks de krystfiering.” Het zal even wennen zijn, denkt de wethouder. “Mar dêr wurdt de tiid foar naam.”
De wethouder vindt Skoalle De Sinnewizer een prachtige naam voor de samenwerkingsschool. Zeker omdat het dorp volop bezig is met energieneutraliteit. “En dêr is sinne foar nedich, dêr wurde we allegear wizer fan.” Langs het ontstaan van de zonnewijzer komt hij uit op dat “jim allegear wizer wurde op skoalle en dat jim straks allegear lytse sinnestrieltsjes binne.”
Onder applaus onthult de wethouder het grote bord met naam en logo aan de gevel, waarna Sinne en Mark de vlag hijsen. En dan is het tijd om over de drempel te stappen; groep 4 mag als eerste naar binnen. Zodra alle kinderen binnen zijn, mogen ouders nog even door de school lopen. Mooi dat dat kan, vindt de directrice. “Yn ferbân mei corona ha we fierder gjin festiviteiten.”
De naam Skoalle De Sinnewizer is bedacht in samenwerking met het dorp. Iedereen mocht een naam inleveren, een commissie maakte een shortlist waaruit de uiteindelijke naam gekozen is. De school is gevestigd in het voormalige pand van cbs Votum Nostrum en valt bestuurlijk onder Stichting Comprix.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31