Afbeelding
MG_5876-De-Skans

Skâns stapt uit Mienskipsproject

Nieuws
De Skâns doet niet langer mee aan het initiatief om vanuit De Mienskip toekomstplannen te ontwerpen voor sporthal Kortezwaag en de Skâns. Atty Ekema, directeur van De Skâns, schrijft in een brief aan de raadsleden dat ze te weinig vertrouwen heeft dat ze er samen uitkomen. “De zienswijzen van de initiatiefnemers en het bestuur van de Skâns liggen te ver uit elkaar.”
Struikelblok is de opgestelde exploitatiebegroting voor de beide accommodaties. Het steekt Ekema dat De Skâns hier pas op het allerlaatste moment bij betrokken is. “Die berekeningen leiden voor De Skâns tot een jaarlijks exploitatietekort van ongeveer 450.000 euro, ongeveer het dubbele van de huidige cijfers. Terwijl de gemeenteraad steeds heeft gezegd niet meer bij te willen dragen dan ze nu al doen. Dit is dus geen reëel plan. Daar zet ik mijn handtekening niet onder. Zo durf ik niet met goed fatsoen naar de gemeente te gaan.”

Stichtingsmodel

Het broeit al langer, zo blijkt. Ekema stelt dat ze al veel eerder over de cijfers wilde praten. “Maar die boot is steeds afgehouden. De initiatiefgroep wil dat de raad eerst akkoord gaat met het stichtingsmodel om pas daarna naar de exploitatie te kijken.” Tijdens de onlangs gehouden raadsconferentie bleek dat de gemeenteraad ook cijfers wilde zien. Toen zijn er exploitatiebegrotingen opgesteld. Ekema: “Het stichtingsmodel is veel te duur voor een verantwoorde exploitatie. De bouwkosten liggen 15% hoger dan de gemiddelde prijzen bij energieneutraal bouwen, de huren worden ruim drie keer zo hoog. En zonder horeca, zoals het plan nu is, is het helemaal niet rond te rekenen.” Volgens Ekema gaat het plan er van uit dat een externe horecapartij in de accommodatie investeert.
De constructie met Van Wijnen als bouwpartner werkt volgens het Skânsbestuur ook niet. “Dat er maar één marktpartij bij betrokken is, belemmert de bewegingsvrijheid om meerdere varianten voor een gezonde exploitatie te onderzoeken. Op die manier wil De Skâns geen deel zijn van het Stichtingsmodel. Doen we dat wel, dan hebben we straks niets meer te vertellen.”

Premature stap

De initiatiefgroep is met stomheid geslagen over de stap van De Skâns. “Het is prematuur en ik begrijp het niet. De cijfers zijn binnen de initiatiefgroep niet eens besproken. We hebben niet eens de kans gehad het oneens te zijn”, aldus woordvoerder Bart Maats. Hij geeft ook een hele andere status aan de cijfers. “De raad wil ons geen carte blanche geven, dat begrijpen we. Toen hebben we gezegd dat we een begroting willen opstellen met cijfers die een indicatie geven, met alle mogelijke bandbreedtes. Puur bedoeld voor de gedachtegang. Niet meer en niet minder. We kunnen ook nog geen exacte cijfers geven, omdat we bijvoorbeeld ook nog helemaal niets weten over aantallen vierkante meters.” Maats vindt de verwijten richting Van Wijnen ook niet terecht. “Van Wijnen heeft ons steeds bijgestaan in het hele proces. Het is niet fair hen nu verwijten te maken.” Maats is ook duidelijk over hoe nu verder. “Wij willen ons doel bereiken. Voor de mienskip en met De Skâns.”
Nadat de gemeenteraad de stekker uit het plan trok om een nieuwe Skâns bij de Burgemeester Harmsma School te bouwen, heeft de mienskip van Gorredijk het initiatief genomen om vanuit het dorp met nieuwe plannen voor De Skâns en Sportcentrum Kortezwaag te komen. Het stichtingsmodel gaat er van uit dat een projectontwikkelaar de hele ontwikkeling, inclusief financiering en langdurig onderhoud voor haar rekening neemt. Een externe openbare toets moet garanties geven voor een marktconforme prijsstelling van alles.

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 11 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 15 uur geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 26 apr, 16:00