Afbeelding
Terras Jonkersland 6 – Marije Geertsma

Het dorpsterras is weer open

Nieuws
Echte doorzetters malen niet om kou, regendruppen en windvlagen, zo bleek zondag op het terras van Us Doarpshûs in Jonkerslân. Genesteld in het luwste hoekje schoven dorpsbewoners rond de tafels voor eindelijk weer een gezellige dorpsborrel. “Doch my mar in kola-berenburg.”
De eerste terrasgasten arriveren. “Hoi! Jim moat wol even jim namme notearje.” Dat doen de bezoekers bij twee statafels aan weerszijden van het geïmproviseerde terras. “En in bytsje alkohol op de hannen, net opdrinke, hear”, klinkt vanachter een tafel. Eigenlijk is het vandaag een ludieke actie, zegt dorpshuisbestuurder Roelof Bos. “We moatte de boel wer op gong bringe; de minsken witte litte dat we noch bestean.”

Dorpscafé

In normale tijden organiseert het dorpshuis elke maand een dorpscafé. Theewis en Lieneke zijn vaste gasten, ook nu trotseerden ze de kou voor een stukje gezelligheid. “In moai plak om minsken te moetsjen”, vindt Lieneke. “We komme om by te praten en foar de roddels”, grapt Theewis. Het is vooral de ongedwongen sfeer en dat stukje betrokkenheid dat het tot een succes maakt, vindt Lieneke. “Ast nea komst, dat witst ek neat. Wy bin foar dit soarte dingen spesjaal yn in lyts doarp wenjen gien, mei al dy leuke projektsjes.” Maar het is wel koud nu, lacht Theewis. “Aanst begjint it fuotbaljen, dan gean we wer lekker waarm nei binnen.” Nee, er is niet veel aan op deze manier, beaamt Lieneke.  Zo ver uit elkaar moeten zitten, is niet gezellig. “Ik wit net iens wa’t dêr om ‘e hoeke sit.”
Vaste gast is ook Hillebrandt. “Jawis, dat mist net. As ik net kom, kin se hjir wol slute. En ik drink foar twa: kola en berenburg. It is altyd o sa gesellich. Ien kear yn ‘e moanne wat babbelje oer wat je belibbe ha.” Us Doarpshûs komt de tijd nog redelijk door, zegt Roelof Bos. “Ynkommen is der no net, wylst we 500 euro yn ‘e moanne oan útjeften ha. Dat kin we noch opfange, we steane der frij sûn foar.” Vorig jaar hielp de overheid, dit jaar niet. Een kleine inkomstenbron realiseerden ze met het maandelijks afhaalbuffet. “Mar dat dekt de skea net. Ik hoopje dat der gau fierdere fersoepelingen komme, dan kinne de ferienings ek wer komme.”

‘Sosjaal en leaf’

Hennie en Gosse schuiven met zoon Harm aan een tafel. De mannen bestellen een biertje, Hennie een rivella. Vlak voor oud en nieuw, nu twee jaar geleden, kwamen ze hier wonen, vertelt Hennie. “We bin doe o sa hertlik ûntfong, it is in hiel sosjaal en leaf doarp. En mei dit soart eveneminten learst doarpsbewenners kennen en sy ús.” In het begin ging Harm niet mee met zijn ouders naar het maandelijks dorpscafé. “Mar doe’t ik hearde hoe gesellich it wie, bin ik meigien.” Hij is eerlijk, ook de snacks later die middag, zijn zeer aantrekkelijk. Vooral die gehaktballen die Gerda Lukassen maakt, vult zijn moeder aan.

Meer SA!

Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 21 minuten geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20