Afbeelding
bouwplan langezwaag

‘Extra ontsluiting bouwplan Langezwaag nodig’

Nieuws
Buurtbewoners van De Jister in Langezwaag zijn onaangenaam verrast door de gang rond het uitbreidingsplan met zestien woningen in hun achtertuin. Paul Caesar vertelde de raadsleden dinsdagavond dat er vanuit de initiatiefnemers, gemeente en Plaatselijk Belang veel te weinig actie richting buren is ondernomen om over de plannen te praten.
Hij verbaast zich ook over de keuze voor de locatie, omdat er eerder in het dorp steeds is gesproken over bouwen aan het Skean Ein. Volgens wethouder Anko Postma is dat plan uit beeld, omdat de grond inmiddels is verkocht. Ook een eerder plan aan De Boenders is jaren geleden al teruggetrokken. Opsterland heeft de grond van de locatie De Jister in 2005 gekocht. “Sindsdien is ook bekend dat er op deze locatie aan woningbouw wordt gedacht”, aldus wethouder Rob Jonkman.

Ontsluitingsweg

Meerdere fracties drongen er bij het college van B en W op aan om de buurt volop te betrekken bij de verdere uitwerking van de plannen en niet te wachten tot ze hun zienswijzen kunnen geven bij de bestemmingsplanprocedures. De raad vroeg ook aandacht, net als Plaatselijk Belang, voor de ontsluiting van het nieuwe plan. De wegen door het dorp naar de locatie zijn te smal en te bochtig voor bouwverkeer. Wethouder Postma wil onderzoeken of een tijdelijke of permanente ontsluiting richting Hegedyk mogelijk is.
De uitbreiding van Langezwaag is al jaren een wens van het dorp, vertelde Fulco Hoekstra van Plaatselijk Belang. “In verband met de leefbaarheid juichen we dit plan enorm toe.” Opsterland laat de ontwikkeling volgens wethouder Postma over aan lokale ondernemers, die ook het risico dragen. “In de kleinere kernen is dat beleid. We stimuleren lokaal initiatief.” Wat de consequenties zijn voor de grondprijs en de doelgroepen van de woningen is nog niet bekend.
De raad sprak dinsdag over de nota van uitgangspunten voor het plan. Als de gemeenteraad op 10 mei met deze nota instemt, volgt de bestemmingsplanprocedure. Het ontwerpbestemmingsplan komt weer op de raadsagenda.

Meer SA!

Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 2 uur geleden
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 18 uur geleden
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen gisteren
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws gisteren
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 3 mei, 16:00
Afbeelding
Collega's Column 3 mei, 12:20
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33